Датската компания Femern направи първа копка за изграждането на немската част от 18-километровия тунел Фемарнбелт, който ще бъде прокопан в Балтийско море и ще свърже германския остров Фемарн с датския Лоланд. Един от най-големите инфраструктурни транспортни проекти в Европа ще бъде завършен през 2029 г и е на стойност 7,1 милиарда евро.

Благодарение на тунела ще може да се стигне от Хамбург до Копенхаген с влак за три часа и 15 минути вместо сегашните 4 часа и 58 минути. По отношение на мащаба на строителството тунелът се сравнява с моста Oresund, който свързва Копенхаген и шведския Малмьо.

За изграждането на нови вълноломи ще са необходими 2,2 милиона тона гранит, а за самия тунел - 360 000 тона армировка и 3,2 милиона кубични метра бетон. Конструкцията ще се състои от 79 основни и 10 спомагателни секции с тегло 73 хил. тона всяка и дължина 217 метра. Тунелът ще бъде разположен на дълбочина 40 метра. Ще има две жп линии, четирилентова магистрала и всички необходими комунални услуги.

На всеки час през тунела ще преминават един пътнически и два товарни влака. Максималната скорост за тях ще бъде 200 км/ч, а за леките автомобили - 110. Това ще намали времето за пътуване между Лоланд и Фемарн от 45 минути с ферибот на 10 минути с кола и седем с влак.