Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв.

Мотивът на служебното правителство е, че трябва да се спази законът и да се внесе в парламента бюджет преди края на годината. Има и още една уговорка - в него няма реформи, защото това било работа на депутатите.

Щедростта на служебното правителство идва на фона на ясната заявка на коалицията между ПП, БСП, ДБ и ИТН, че щом бъде избран редовен кабинет, той ще изготви и нов бюджет.

И ситуацията много прилича на стар виц, при който на сватба гост пита: Това, което се обещава, дава ли се? Следва отговор - не. Тогава той продължава: Давам два апартамента в центъра на София.

Ето защо е добре да се дават обещания от тези, които след това ще трябва да ги изпълняват. Иначе е лесно да си щедър, когато друг ще плаща сметката.