Смесиха се напълно непрофесионално две системи. Едната е социално осигуряване - пенсия, а другата социално подпомагане - добавка, обясни бившия социален министър Иван Нейков по Нова тв по повод на скандала с 1,1 милиона пенсии, които се оказаха намалени.

"Можеха да не се прави грешката, да се дава еднаква добавка. Няма как при една пенсия от 330 лева да се дадат 120 лева, и на този с 1200 лева - същата сума. И предупреждавахме да не пишат закона на крак. И сега в средата на годината, като падне добавката, ще стане страшно", допълни той.

"Трябва мигновено да се спре с универсалната добавка и да се дава на тези, които имат нужда. Защото, ако се дава, хората ще свикнат и тогава отново ще има проблем. В момента никой не знае точно какво един човек получава от двете системи. В момента никой не знае какво става с енегрийните помощи", допълни Нейков.

"Много лесно се прави омлет от яйца. Айде сега да се направи от омлет - яйце. Подпомагането трябва зависи от нуждите на хората. Тезата, че пенсионера е априори беден не е вярна. Има такива с магазини, с фабрики", допълни той.