Секторът на услугите в Русия се е свил за трети пореден месец през май под натиска на последиците от западните санкции и слабото вътрешно търсене, сочи индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), цитиран от Ройтерс и БТА.

Индексът за търговската дейност е нараснал до 48,5 през май спрямо 44,5 през април, оставайки под прага от 50, разделящ растежа от понижението.

"Спадът на производството отразява слабите условия на вътрешното и външното търсене, като новите сделки за износ силно са намалели", се казва в проучването.

Руската икономика е под силен натиск вследствие наложените западни санкции в отговор на решението на Москва да нахлуе в Украйна на 24 февруари. Някои икономисти очакват тази година страната да изпадне в най-тежката рецесия от над 20 години.

Фирмите за услуги посочиха намаляването на покупателната способност на руските потребители като една от основните причини за спада на активността им през месеца.

С намаляването на новите поръчки текущата дейност се е свила с най-бързия темп от началото на пандемията от коронавирус през април 2020 г., а компаниите са продължили да съкращават персонал.

Въпреки спада на активността, отслабването на инфлационния натиск и надеждите за подобряване на условията през годината са издигнали доверието на компаниите от сектора до най-високото равнище от шест месеца, според "Стандард енд Пуърс глоубъл".