Европейската комисия публикува регламент, който дава възможност за вътрешно преразпределение на помощта на ЕС по училищната схема за обслужване на украинските деца, записани в европейски училища.

Регламентът на ЕК цели преразглеждането на исканията за помощ от държавите членки за следващата учебна година, като призовава за солидарност към украинските деца, напуснали страната си.

Срокът за заявяване на допълнително финансово подпомагане по схемата е 15 юни, а ЕК ще вземе решение за новите размери на подпомагането на 15 юли. Остатъкът от помощите ще се разпредели между страните, които са приели най-много на брой деца от Украйна.

Целта на европейската училищна схема е да насърчи здравословното хранене и баланса в диетата на учащите, като разпространява плодове, зеленчуци, млечни продукти, както и предлага образователни програми за земеделие и добър режим на хранене.

За периода 2020-2021 г. около 15 милиона ученици от страните членки са станали част от схемата. Бюджетът на училищните схеми на ЕС е в размер от 220 млн. евро на учебна година, като от тях малко над 130 млн. евро се разпределят за плодове и зеленчуци, а за мляко те са около 90 млн. евро.