Българин е в топ 20 на Калифорнийските винари, съобщават за БТА от онлайн списанието lifebites.

Миро Чолаков е роден и израства в Троян. Дядо му прави сам виното си и сънародникът ни през цялото време е около него. В края на 80-те, след като минава през задължителната казарма, Чолаков завършва лозарство във Висшия селскостопански институт в Пловдив. През лятото на 1990 г. е избран между стотици кандидати да участва в програмата за обмен Future Farmers of America, която го отвежда в Напа Вали, Калифорния - американската Мека на виното. Там той започва работа като стажант в беритбата на грозде в избата Dry Creek. Впоследствие остава девет години и постепенно се издига от позицията на Cellar Master до Assistant Winemaker. През лятото на 1999 напуска, за да стане майстор винар в Trentadue в Гейзервил, Калифорния.

В следващите години Чолаков създава някои от най-популярните вина на избата, които печелят множество награди. През 2001, паралелно с работата си, българинът основава своя изба наречена Miro Cellars и създава първото си собствено вино - Miro Cellars 2006 Petite Sirah. Само няколко седмици, след като е пуснато на пазара, то е оценено с рекордните 90 точки от критика Робърт Паркър Джуниър в The Wine Advocate - едно от най-влиятелните списания за вино в света.

Миро Чолаков създава някои от най-популярните вина на избата, които печелят множество награди.
Миро Чолаков създава някои от най-популярните вина на избата, които печелят множество награди.