Великобритания подготвя издаването на нови 100 лиценза на различни компании за добив на нефт и газ в Северено море. Според правителството този ход ще насърчи икономическия растеж и ще спомогне за енергийната независимост на страната.

Общият брой на обектите, които ще бъдат подложени на проучване и след това - евентуално на експлоатация, е 900. Северено море е удобна за Великобритания локация, защото предполагаемите залежи там са близо до съществуваща вече инфраструктура и правителството смята, че така разработването ще бъде доста по-бързо.

Въпреки оптимизма обаче, проблеми има. Те идват от екологичните организации, които се противопоставят на идеите на Лондон, твърдейки, че откриването на нови обекти за фосилни горива е в разрез с амбицията на световните лидери да задържат повишаването на глобалната температура под 1,5 градуса. Това мнение се споделя и от Междуправителствената експертна група по изменение на климата и от Международната агенция по енергетика.

Властта обаче настоява, че откриването на нов добив ще помогне на страната да се справи с предстоящите тежки за енергетиката години. Местни медии разкриха, че има опасност от 3-часов режим на тока във Великобритания, ако енергийната криза ескалира.