Възможно ли е топ икономисти и то българи, които преподават във водещи университети в света, да изследват неравенството. Да търсят зависимостта плосък данък - обедняване. Или пък да анализират как работи мрежата за укриване на ДДС измамите и така да помогнат на НАП. Може, веригата на ДДС-арите вече е анализирана и ползата е реална.

Във вторник служебният вицепремиер Атанас Пеканов представи участниците в новосъздадения Еспертен съвет за икономически анализи. Точно в него са поканени 11 водещи икономисти, които да разработват с модерни математически модели български данни, да правят анализи и да консултират властта.  

Пеканов заяви, че подобни структури, които да помагат да правителствата има във всички европейски страни, в Германия, например, е Съвет на мъдреците.

"Черпим опит и от комисията, която президентът Макрон създаде във Франция, в нея събра водещи френски икономисти и им даде задачата - кажете какви са проблемите пред френската икономика и какви са решенията. В период на изпитания в момента имаме нужда да повишим дебата и информираността на българските институции и на гражданите за тези изпитания. Това може да се осъществи в 21 век с използване на потенциала от сътрудничеството на български институции, университети, изследователски центрове и българи в институциите по света", каза вицепремиерът.

Пеканов даде и още един пример - в началото на тази година един професор заявил, че може би ще се наложи да говорим за регулация на цената на енергийните пазари. Той получил доста силен отговор от някои други, че това не отговаря на базови постулати. 7-8 месеца по-късно това вече е практика.

Председател на съвета е Пламен Ненов, професор по макроикономика в Norwegian Business School. 

Сред единадесетте са Петьо Бонев, асистент професор по иконометрия, University St. Gallen; Ралица Ганева, професор по макроикономика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Станли Гьошев, лектор по финанси, University of Exeter; Джефри Нилсен, професор по макроикономика, Американски университет в България.

 Ненов обяви принципите на съвета: оперативна независимост от държавни институции и безпристрастност, валидни са мненията на авторите. Вторият принцип е доброволност и безвъзмездност, третият е липса на материален интерес, за което се подписва  декларация. 

Планирано е част от членовете на съвета да се обновяват на три години. Мандатът на председателят е пет години. 

Експертният съвет за икономически анализи ще изготви своя първи доклад през първото тримесечие на 2023 г., заяви Пламен Ненов. Очаква се на всяко тримесечие съветът да предоставя свои анализи, като те ще са базирани изцяло на опита и научните експертизи на участниците в него.

Той съобщи и приоритети в анализите. Производителността на българската икономика и на корпоративния сектор, анализ на динамиката й и връзка и с по-ниските заплати. Териториални неравенства и тяхната динамика, както и ролята на политиките и на европейските програми за повишаване на производителността - кои са просто трансфери и кои са ефективни. 

Целта е с работата си този съвет ще допринесе в бъдеще да се вземат по-добри решения, които да се основават на задълбочена икономическа експертиза и отговарят на тенденциите в модерната икономическа наука, стъпват на първо място на политически независима експертиза, необвързана с мнението на някоя институция, а с мнението на експерти с международен опит, реноме и идващи от академичната сфера, заяви пък вицепремиерът.