Кучетата са предани животни към човека, притежаващи някои черти на човешкия характер, като чувствителност, милосърдие, доброта, привързаност. В миналото тези умни животни, благодарение на своя интелект, са били използвани за военни и ловджийски цели, докато в днешно време те осъществяват множество различни задачи – някои породисти са част от спасителни мисии, полицейски издирвания, помощници на слепи хора. Най-често обаче те биват избирани за домашни любимци.

За да притежавате куче като любимец, което е в добро здравословно състояние и има щастлив начин на живот, трябва да знаете множество основни фактори, влияещи на грижите, които следва да полагате върху тях. Независимо дали избирате осиновен от приют или залагате на чистокръвни кучета, които могат да бъдат открити във физическите и онлайн магазини, както и от обяви, публикувани от развъдчици, е необходимо да полагате качествени грижи, за да осигурите на кучето си пълноценен живот.

Научете повече за породата на своето куче

Понякога най-характерните и съществени специфики за вашето куче и грижите, които следва да полагате за него, за да осигурите неговото спокойствие и щастие, кореспондиращи с вашите, е заложено в установените и наличните данни за породите. Можете да се запознаете с информацията, която е достъпна навсякъде в интернет пространството, да се вслушате в препоръките на професионалистите или да заложите на собствено проучване.

Според специалистите съществува съществена разлика в поведението на различните породи още от момента, в който кучето е малко пале, до възрастен индивид. Повечето породисти питомници се различават по възприемчивост към възпитание и обучение, интелект, последователност, изпълняване на команди и други фактори, влияещи върху отделните индивиди и околния свят.

Внимание за здравето

Несъмнено, когато едно куче стане част от вашия живот, то се превръща в член на семейството и както вие имате нужда от профилактични грижи и посещение на лекар при нужда, така и те следва да посещават своите ветеринари.

Съществена част от правилните грижи включва издаването на паспорт, където да бъдат вписвани ваксините, които се правят на домашния ви любимец, както и навременното им поставяне.

Отделно от уговорените профилактични прегледи, трябва да отделяте необходимото внимание върху начина, по който изглежда и се държи животното. При унилост, нежелание за хранене или ленивост да посетите ветеринарния лекар, който да положи правилните грижи при нужда.

Ако не желаете вашето куче да има потомци, съществена част от грижата включва и отговорността да извършите кастрацията му. Несъмнено тази процедура с оперативна намеса е неприятна, коства финансови средства и допълнителни усилия, но е важно да бъдете отговорни към своите домашни любимци.

При необходимост от провеждане на лечение с медикаменти следва да осигурите нужните средства за овладяването на ситуацията и подобряване на здравословното състояние на члена на вашето семейство.

Обърнете специално внимание на храната и навиците, които изграждате

Храната е сред основните фактори за извършването на правилни грижи. Подборът ѝ изглежда лесен, но същевременно не е. Специалистите дават следните препоръки:

- Обърнете внимание дали вашия домашен любимец има непоносимост към дадена храна и при изолирането на такава не му я предоставяйте;

- Насочете се към доказани марки кучешка храна, които въплъщават в производството на продуктите си качествени хранителни вещества, притежаващи полезни свойства;

- Следете възрастта на кучето и му осигурявайте храна, която е правилна за него. Ако притежавате малко пале не е подходящо да го храните с продукти, предвидени за възрастни индивиди. Както при хората, така и при животните малките не могат да разграждат всички хранителни вещества;

- Като важна част от грижата е да изградите хранителни навици на домашния си любимец;

- Не прекалявайте с лакомствата и не ги превръщайте като част от ежедневното хранене. Накарайте ги да ги приемат като награда за добре свършена работа;

- Не ги пренасищайте с храна, защото това може да доведе до разширение на стомаха.

Осигурете на своето куче добро възпитание

В основата на доброто съжителство, взаимоотношенията и усилията, които стопаните полагат за кучето си, стои възпитанието. Важно е да извършите правилна социализация, което е ключът към доброто възпитание. Спазвайте стриктно условията, които поставяте за вашия домашен любимец посредством упражнения, лакомства и наказания, за да изградите навици в неговото поведение.

Можете да се възползвате от услугите на професионалисти, занимаващи се с възпитанието на кучета.

Осъществявайте ежедневни разходки сред природата и хората, за да може домашния ви любимец да свикне с хора от всякакви възрастови групи – бебета, деца, възрастни, както и други представители от неговия вид.

Осигурете на домашния си любимец правилни хигиенни грижи

В основата на правилните грижи стоят и хигиенните навици, които изграждате. За да бъде вашия член на семейството чист трябва да обръщате правилното внимание на козината, лапите, зъбите.

Като част от хигиенните навици следва да извършвате профилактични третирания с препарати, които да държат насекомите и паразитите далеч от тях. По този начин съхранявате тяхното и вашето здраве, както и поддържате козината им в безупречен вид. Подберете правилните продукти за къпане, които ще ви помогнат в борбата с вредителите.

Осигурете му специално обособено кучешко легло, в което да поставите играчки за привличане на интереса. Спането на пода може да бъде удобно и приятно за представителите на този животински вид, но това намалява безупречната хигиена.

Обучавайте го

Независимо, че притежанието на кучето за вас няма по-специални цели, като участие в спасителни мисии или грижа за слепи хора, то трябва да се научи на дадени неща, които ще улеснят комуникацията ви. Такива са:

- Научаване на името още в периода на малко кученце. За да постигнете успех в това начинание е важно да произнасяте името бавно, ясно и отчетливо, като осъществявате непрекъснат визуален контакт;

- Навици за ходене до тоалетна;

- Забранени и позволени зони.