През 2005 г. с нея можехме да заредим една трета от резервоара на лека кола

Когато лилавата двайсетолевка бе пусната през 2005 г., с една такава банкнота човек е можел да зареди почти една трета от резервоара на лека кола – толкова струваха 12 литра бензин А95. Когато се разделихме с тази банкнота на 1 февруари, с нея вече можеха да се купят само 7 литра от същия бензин, показва проучване на “24 часа”.

Инфлацията в България между септември 2005 г. и декември 2022 г. е 101 процента. Но както личи от съпоставката на цените през 2005-а и сегашните,

далеч не всички стоки и услуги са поскъпнали двойно за този период.

Има неща като цигари, чиито цени през по-голямата част от този 18-годишен период бяха регулирани от държавата и те съвсем не са поскъпнали чак двойно. Например през 2005 г. с една лилава двайсетолевка сме могли да си купим 5 кутии цигари, а сега – 4 (виж инфографиката).

Разбира се, има и продукти като кокоши яйца, при които съпоставката далеч не е такава. През 2005 г. с двайсетолевката сме можели да си купим 125 яйца, а сега – само 40.

Тази негативна тенденция се отнася предимно за храните

- тяхното поскъпване в България винаги е било много силно.

Например килограм диня през лятото на 2005 г. е струвал броени стотинки и с тогавашните 20 лева сме можели да си купим от пазара цели 76 килограма любеници.

Днес

дори в разгара на сезона цената рядко пада под 1 лев,

и със сегашната 20-левова банкнота можем да купим около 22 килограма дини.

А производството на консервната промишленост на практика е поскъпнало тройно за тези 18 години, както личи от цените на лютеницата тогава и сега.

Самата лилава банкнота вече не е разменно платежно средство в България от сряда миналата седмица. Това означава, че

с нея няма да се извършват плащания

След тази дата останалите у хората банкноти се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Едва ли обаче ще има много хора, които да обменят тези двайсетолевки, защото това беше първата и единствена засега у нас възпоменателна банкнота и тя бе издадена в минимален тираж.