В Западна Европа семейните автомобили без  проблем минават по 100 000 км за 3 години

Манипулирането на пробега на километража на употребяваните автомобили става все по-често явление. Въпреки че купувачите са все по-предпазливи и са добре подготвени за този вид измама, ново проучване на carVertical установява, че рискът от закупуване на кола с върнат пробег е все по-голям.

Превъртането на километража

означава не само

последващи

по-високи разходи

за поддръжка,

но и значително намаление на реалната цена на автомобила при препродажба. Загубите от измамите с пробега се оценяват на 8,77 милиарда евро годишно според проучване на Европейския парламент.

Според Федералната магистрална администрация средният американец изминава 13 476 мили (21 688 км) годишно. Това означава, че една 10-годишна кола най-вероятно е изминала повече от 134 000 мили (216 000 км). Въпреки това тези числа могат да варират значително в различните страни и щати.

Ford Mustang има и европейска версия, но малко изненадващо е колата с най-много манипулиран километраж в Щатите. Снимка: Ford
Ford Mustang има и европейска версия, но малко изненадващо е колата с най-много манипулиран километраж в Щатите. Снимка: Ford

Изчисленията сочат, че германците изминават средно 13 602 км годишно, докато италианците карат средно само по 8464 км. Тези показатели обаче не показват действителната картина на пазара на употребявани автомобили, защото луксозните коли обикновено се ползват или за бизнес, или пък от частни лица за дълги пътувания, казват хора, които се занимават с коли нов внос у нас.

Европейците обичат да карат много, имат удобни и бързи пътища и за страни като Германия или Италия е нормално 3-годишна семейна кола, голям кросоувър или лимузина да наближава или да е надхвърлила 100 000 км.

По-малък пробег може да очакваме само от градските коли, но с едно наум, че много от европейците пътуват всекидневно до големите градове за работа или забавление, защото живеят в околните населени места.

Затова специалистите съветват, ако видите да се продава голям кросоувър или семеен седан на 10 години на българския пазар като нов внос с показатели на километража под 200 000 км, да имате не едно, а две наум за тези возила.

Шансът да попаднете на такъв автомобил е само ако е каран предимно по родните пътища, а не внос от Германия или Италия например, защото у нас се кара в пъти по-малко, отколкото в Западна Европа.
Сайтът CarVertical, който предлага справка за автомобили втора ръка по VIN номер, анализира 1,11 милиона доклада за историята на автомобили през последните 12 месеца на 24 пазара, покриващи САЩ и по-голямата част от Европа.

Проучванията показват, че автомобилът с най-често връщан километраж е луксозният седан Audi A8. От всички коли Audi A8, проверени в платформата, 30,6% са с фалшив пробег, което означава, че 

почти всяка трета

употребявана кола

Audi А8 се продава

с превъртян

километраж

Цели 6 от топ 10 коли с най-често превъртени километри са скъпите немски модели като Audi A7, BMW X5, BMW Серия 7 и Volkswagen Touareg. Тяхната висока цена (и следователно висок процент за печалба) прави тези превозни средства перфектна мишена за измамниците на пазара на употребявани автомобили.

Сред моделите на други производители в списъка с автомобили с най-често връщан пробег са Ford Mustang - на 2-о място (25,7% от колите), Volvo XC70 на 14-о място (21,1% от автомобилите с върнат пробег) и Opel Insignia на 19-о място (19,5%).
Хибридите и електрическите коли също могат да имат фалшив пробег.

Традиционно най-разпространени на пазара са употребяваните автомобили с бензинови и дизелови двигатели, което означава, че те са и основната жертва на измамите с километражи. Въпреки това нарастващото търсене на автомобили, които замърсяват по-малко околната среда, бързо променя ситуацията.

Според проучването типът двигател не е добър показател за вероятността дадено превозно средство да е с манипулиран пробег. Докато някои модели, като BMW серия 7, е по-вероятно да са с фалшив километраж при бензиновите и дизеловите варианти, отколкото при хибридите, това не изглежда да е така при други автомобили.

Например хибридната модификация Volkswagen Jetta има по-висок дял автомобили с лъжливи километри (27%), отколкото дизеловите (24,1%) или бензиновите версии (22,4%).

Нарастващият брой

електрически

автомобили с

фалшиви километражи

предполага, че купувачите трябва да бъдат по-внимателни. Въпреки че общият дял на електрическите коли (13,4%) е по-нисък от средния за Европа (15,6%), разликата е незначителна. Освен това закупуването на електрически автомобил с фалшив пробег може да доведе до огромни сметки за обслужване.

Електрическите коли с намален километраж представляват най-голям риск, защото изтощените батерии означават много скъп ремонт или направо купуването на нова. Ето защо определянето на действителния пробег играе още по-важна роля при закупуване на употребяван електрически или хибриден автомобил.

ТОП 20

на моделите с най-манипулирани километражи:

1. Audi A8 30,6%

2. Ford Mustang 25,7

3. VW Touareg 25,4

4. Audi A7 24,5

5. BMW 7 24,1

6. VW Transporter 24

7. BMW X6 23,6

8. BMW X5 23,4

9. Audi A6 22,2

10. Ford Fusion 22

11. VW CC 21,8

12. VW Sharan 21,5

13. VW Jetta 21,2

14. Volvo XC70 21,1

15. BMW 6 21

16. Audi Q7 20,4

17. Audi A5 20,2

18. VW Passat 19,6

19. Opel Insignia 19,5

20. BMW 5 18,3