• Правителството в северната ни съседка спешно финансира укрепването на къщите в риск
  • България няма дори адекватна карта на сеизмичните зони

Над 350 000 жилищни сгради ще бъдат сериозно повредени, а над 45 000 души - ранени или убити, ако земетресение с магнитуд между 7,4 и 8,1 удари Румъния. Това сочи докладът “Национална концепция за реакция след земетресение”, написан от Главния инспекторат за извънредни ситуации на страната в края на 2021 г.

Друг документ, изготвен от Сметната палата и публикуван през януари 2022 г., директно предупреждава, че държавните институции не са подготвени за силно земетресение.

Подобно изследване, но за България, отчита, че при идентичен по сила трус с епицентър във и около София, ранените и убитите ще са 24 500, а 39 хиляди сгради - напълно разрушени, което да засегне 1,9 млн. души.

Заради смъртоносните трусове в Турция преди месец румънските власти се задействаха и

ускоряват укрепването на сградите с висок сеизмичен риск

В същото време у нас не само, че не е правена масова проверка за сеизмичната устойчивост на къщи и блокове, но дори планираното задължение за вадене на технически паспорти на сградите буксува.

Румънският премиер Николае Чука вече обяви, че правителството ще поеме отговорността за изпълнение на решенията, свързани с уязвимата инфраструктура. Властта в северната ни съседка се ангажира и да осигури необходимите за това средства възможно най-скоро.

Чука поиска проверка дали фирмите, строили в пострадалите райони в Турция, са работили и в Румъния. “В зависимост от резултата ще набележим мерките, които може да бъдат предприети на ниво отделни институции”, заяви премиерът.

Говорителят на правителството пък допълни, че 118 училища, класифицирани като степен 1 на сеизмичен риск, ще бъдат приоритет за властите и те ще се намесят спешно, когато е необходимо финансиране.

Проверка определи, че

опасните сгради в Румъния са 300 000

Фасадите им са обозначени с червени точки, което означава, че са в сеизмичен риск. Те ще бъдат спешно укрепени с държавни средства. А нов закон забранява отдаването под наем на старите сгради, които освен жилища имат и търговски площи.

Преди дни ръководителят на Отдела за извънредни ситуации на Румъния Раед Арафат обяви, че кампанията “Не треперя по време на земетресение” скоро ще бъде стартирана по 30 телевизии. Тя има за цел

да подготви хората за реакция в случай на силен трус

Очевидно обаче България няма как да вземе пример от съседката си - у нас трудно може да се изготви превантивен план за действие, след като дори не е правена масова проверка за сеизмичната устойчивост на сградите. А заложеното преди десетина години в законодателството задължение за вадене на технически паспорти на сградите все още е идея.

Именно в този паспорт трябва да се съдържа оценката на носещата конструкция и дали по нея е имало повреди, дали е нарушена и дали би издържала земетресение с магнитуд над 6.

“Сроковете уж бяха задължителни, а вече 5-6 пъти се удължават и това се прави по политически съображения. Всеки път когато наближава поредният срок, все съвпада с някакви избори. Сега срокът за частните сгради е януари 2025 г., но според мен още с откриването на новия парламент през април някой ще направи поредното предложение да се удължи с още 2 години. За обществените сгради срокът отдавна мина, но и там изпълнението на изискването е нищожно, защото в бюджетите на ведомствата не бяха предвидени пари за обследване”, обясни пред “24 часа” инж. Стефан Кинарев, председател на софийската секция на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

От друга страна, вече четвърта година се прави нова карта за сеизмичния риск

в страната, която да определи зоните, в които строителните изисквания са завишени. След последното отлагане картата трябва да е готова в края на 2025 г.

По всеобща оценка сега действащата е твърде грубо направена, а зоните с разломи и висок сеизмичен риск трябва да са много по-подробно отразени. Според строителни инженери това е необходимо, защото антисеизмичните изисквания всъщност

оскъпяват много строителството

Да се повиши устойчивостта, означава буквално да се излеят още тонове бетон и желязо, което според бранша е безсмислено, ако няма обоснована причина.

По думите на инж. Кинарев при едно “нормално” земетресение от 5-а - 6-а степен сградите у нас ще издържат, освен ако някой се е самозабравил и примерно е изкъртил носеща стена, или е спестил повече от 10% от материалите.

Според строителния инженер Димитър Куманов, участвал в оценяването на пригодността на сградите след голямото земетресение в Албания преди 4 г., най-големият проблем у нас е липсата на цялостна държавна политика в областта.

“Хората трябва да бъдат

първо стимулирани доброволно да си направят обследване

и да си извадят технически паспорт на сградата, а след това да им се слагат крайни срокове и да се глобяват. Но готовите паспорти трябва да влязат в публичен регистър и да се знае кои сгради имат и кои - не. Същевременно и застрахователите трябва да правят разлика в цената, когато застраховат срещу земетресение една сграда, за която се знае дали е устойчива, и друга, за която това не е сигурно”, каза той.

Самото обследване обаче струва пари и може да се извършва само от лица с правоспособност, като документът се издава от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Цената зависи от много обстоятелства, но ако става дума за жилищен блок, където трябва да се провери всяко помещение,

средната е около 6-8 лв. за квадрат

Инж. Куманов обаче подчерта, че обследване се прави само на цяла сграда, а не на отделен апартамент, което би било безсмислено.

Освен това за сгради, чиито технически проекти са отдавна изгубени, се налага да се махат мазилки и подови покрития, както и да се осигури пълен достъп до основите. Според него в такива случаи цената може да бъде 10 и дори 15 лева за кв. метър.

SMS ще праща пожарната в Бургас за земетресения, наводнения и пожари

Мощен трус удари Бургас, има рухнали сгради и изчезнали хора. Това предвижда съвместно обучение между пожарната, полицията, Бърза помощ, БЧК и Областния кризисен щаб в края на месеца. По сценарий на учебния полигон по пътя за Средец ще се разиграе спасителна акция след вече станало земетресение, разясни пред “24 часа” началникът на пожарната старши комисар Николай Николаев.

В обучението ще бъдат включени и членовете на Областния кризисен щаб, за да се разиграе вземането на важни решения в подобни критични ситуации.

До края на годината пожарната ще проведе още няколко обучения за действие при бедствия и аварии, в които отново ще бъде включен и кризисният щаб. На територията на Царево ще се разиграе наводнение от придошлите води на река, а в Несебър - огромен пожар.

“Тренировъчното обучение в ситуация на земетресение бе планирано през януари, още преди трагичните събития в Турция, но след тях е по-актуално. През последните 5 г. над 7000 души от различни възрасти са участвали в различни форми на обучение”, коментира шефът на пожарната в Бургас. Според него до края на годината трябва да заработи нова система на оповестяване на населението, която вече ще обхваща цялата Бургаска област. Чрез клетките на мобилните оператори жителите ще получават SMS с моментална информация за предстоящи бедствия.