Банките в еврозоната вече са в по-добра позиция, заяви председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, Паскал Донахю, след като сътресения неотдавна обхванаха световния банков сектор. Днес се очаква министрите от ЕС да обсъдят финансите на блока, по време на срещата на върха в Брюксел, съобщи ДПА.

"Имаме резервите и устойчивостта, за да гарантираме стабилността на нашата банкова система към момента", каза Донахю, цитиран от БТА, след което отхвърли като неоснователни опасенията относно последиците от колапса на швейцарска банка "Креди сюис" (Credit Suisse).

Донахю, който пристигна за втория ден от двудневната среща на лидерите на ЕС, приписа заслугите за стабилната, по думите му, банкова система в еврозоната на поредица от политически решения, взети в отговор на финансовата криза през 2008 г.

"Ние обаче никога не можем да си позволим да бъдем самодоволни", добави Донахю, призовавайки да се свърши повече работа, например, по законодателството за защита на банковите депозити.

Очаква се президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард също да се присъедини към лидерите на ЕС, за да обсъдят фискалната ситуация в еврозоната след многократните повишения на лихвените проценти в опит да се намали инфлацията.

Високите разходи за живот също са на челно място в дневния ред на срещата, тъй като инфлацията, въпреки че показва признаци на забавяне, все още остава близо до достигнатия по-рано максимум.

Според Донахю има индикации, че инфлацията се разпространява извън енергийния сектор, като цените на храните и услугите остават на високи нива или се увеличават допълнително. Той повтори призива си към колегите си финансови министри от еврозоната да адаптират своите мерки за обществена подкрепа, за да намалят цените.

Реформирането на обикновено строгите разпоредби на ЕС, свързани с нивата на дълга и дефицита, също попада на масата за дискусии в Брюксел.