Това е съвместна рубрика на "24 часа" и Министерството на иновациите и растежа. Тя разказва кой, как, кога и за колко средства може да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) и Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" (ПНИИДИТ) 2021-2027. Всички възможности, условия и срокове за кандидатстване - в рубриката "Иновации и растеж за хората и бизнеса"

Министерството на иновациите и растежа дава над 420 млн. лв. за иновации в родните фирми по новата програма за конкурентоспособност

Над 420 млн. лв. за иновации в предприятията са осигурени за родните фирми по две предстоящи процедури от новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Очаква се да бъдат подготвени за кандидатстване през април и май, информира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

„От момента, в който стъпих в кабинета на Министерството на иновациите и растежа, основният приоритет за мен и екипа ми е по най-чистия и прозрачен начин да работим в полза на гръбнака на българската икономика - малкия и среден бизнес, за предприемачите, за инвеститорите. Зад тези бизнеси обаче не забравяме, че стоят хора с техните семейства, мечти да са все по-успешни и нови трудности, пред които ги изправят кризите. Затова всичките ни усилия са насочени към това да подкрепяме хората с всички възможни средства на Министерството на иновациите и растежа“, категоричен е министър Пулев.

„С приемственост, екипна работа и силна воля успяхме да получим одобрение от Брюксел и на двете европрограми, за които ще отговаря Министерството на иновациите – новата програма Конкурентоспособност и програмата за научни изследвания и иновации в бизнеса, която е изцяло нова в историята на европейските средства в България. Общият ресурс, който ще достигне до хората, е над 5 млрд. лв. за новия програмен период 2021-2027 г.“, уточни Пулев. Той добави, че първата процедура, която ще бъде отворена по програмата за конкурентоспособност, е за разработването на иновации. По нея 127 млн. лв. ще бъдат инвестирани в микро-, малки, средни и големи предприятия. Големите предприятия, включително такива с до 3000 души персонал, също са допустими за подкрепа, ако са в сътрудничество с малки и средни предприятия. Втората мярка е за внедряване на иновации, като по нея ще се насочат към българските микро-, малки и средни предприятия повече от 293 млн. лв.

По данни от онлайн анкета на Агенцията за малки и средни предприятия към МИР, проведена през януари 2023 г. сред над 500 компании, над 70% от българските малки и средни предприятия са въвели иновации в бизнеса си през последните две години. Близо една трета от компаниите (над 32%) считат, че имат приоритетна необходимост от финансиране за технологичната модернизация, сочи още проучването.

Viber канал: Министерство на иновациите и растежа

Facebook: Министерство на иновациите и растежа

Instagram: https://www.instagram.com/minnovationbg/

Twitter: https://twitter.com/minnovationbg?lang=bg

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ministry-of-innovation-and-growth-bulgaria/

YouTube: https://www.youtube.com/@user-bt5ui4ee1n

Подкаст за иновации и растеж:

https://spoti.fi/41PmjfQ << Spotify

https://www.deezer.com/en/show/5660657 << Deezer

https://anchor.fm/pzir << Anchor

https://bit.ly/pir-st << Stitcher

https://bit.ly/pir-gp << Google Podcast

https://apple.co/41NMhk2 < < Apple Podcasts / iTunes