Веднага предлага Гюров и Чобанов за свои заместници

Управителят на БНБ Димитър Радев очаквано беше преизбран за втори мандат начело на централната банка. Във вторник парламентът гласува избора му с мнозинство от 155 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Кандидатурата на Радев беше издигната от ГЕРБ-СДС, а самият той заяви, че е приел поканата за втори мандат заради широката политическа подкрепа зад нея, която била важна за централната банка.

Новоизбраният управител положи клетва пред Народното събрание за новия си 6-годишен мандат и почти веднага заяви, че за подуправители на БНБ ще предложи Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС. Кандидатурите им ще бъдат внесени в парламента в сряда. Гюров ще отговаря за емисионното управление, а Чобанов за банковото.

“Едно от условията, които поставих преди да бъда издигнат като кандидат, е, че

ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа

Дори да звучи парадоксално, тя е силен фактор за независимостта на банката, включително при опити за нерегламентирано политическо вмешателство. Гюров и Чобанов получиха индикация за достатъчно широка подкрепа”, посочи още Радев.

При сегашната процедура за избор на управител на БНБ първоначално кандидатите бяха трима, но БСП оттегли предложения от тях Николай Каварджиклиев с аргумента, че не желае да участва в предварително нареден мач.

Гюров ще отговаря за емисионното управление, а Чобанов за банковото. Кандидатурите им ще бъдат внесени в сряда, каза пред журналисти гуверньорът Радев.
Гюров ще отговаря за емисионното управление, а Чобанов за банковото. Кандидатурите им ще бъдат внесени в сряда, каза пред журналисти гуверньорът Радев.

Вторият кандидат за гуверньор на централната банка - Любомир Христов, издигнат от “Възраждане”, получи само подкрепата на хората на Костадин Костадинов.

Радев е типичен централен банкер - сдържан, не особено приказлив, концентриран, строг и дори според някои прекалено консервативен. Парадоксът е, че

той бе по-известен и популярен по света, отколкото у нас

Банкери твърдят, че той е позната, приета и авторитетна фигура в ЕЦБ. Не са един и двама финансовите министри, които той лично е представил и препоръчал в повечето международни финансови институции.

През 2015 г., когато Радев получи първия си мандат, почти никой в кулоарите на българския парламент не разпозна  заместник финансовия министър в шест поредни правителства.

Причината е, че след като пpeз 2001 г. HДCB спeчeли избopитe, Димитър Радев сам  нaпycнa MФ, яви се на конкурс и започна работа като екcпepт в Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд. Той работи там до 2015 г., достигайки до старши икономист и ръководител на мисии на МВФ пo cвeтa. В това си качество Радев е добре познат на централните банкери и на ЕЦБ и затова не е особена изненада, че оглавява БНБ с голяма парламентарна подкрепа.

Поканата за това е дошла от ГЕРБ, а според информирани заслуга за номинацията му има и сегашната шефка на фонда Кристалина Георгиева, с която Радев и до днес е в перфектни отношения.

Банкери, финансисти и депутати бързо си припомнят кой е той, след като през юли 2005 г., само година след сътресенията около затварянето на КТБ, бива номиниран от ГЕРБ/РБ и избран за гуверньор на централната банка.

Малко след това идва и първото изпитание на новия управител и на цялата финансова система - стрес тестовете, които с малки изключения българските банки успешно издържаха.

Близки до него споделят, че основната му цел винаги е била да станем членове на еврозоната и на банковия съюз.

Цел, която той в екип с бившия финансов министър Владислав Горанов постигна през юли 2020 г., когато

България бе приета в ЕRМ

- вaлyтнo-кypcoвия мexaнизъмІІ, популярен кaтo “чaкaлнятa нa eвpoзoнaтa”.

Малцина знаят, че заради тази си цел той се сдоби с вътрешна опозиция в лицето на един от подуправителите си, който изведнъж промени позицията си и от убеден привърженик на еврозоната стана неин противник. За още един от подуправителите се твърди, че също има известни резерви към въвеждането на еврото.

Извървяването на последната стъпка до реалното ни членство е новата цел на Димитър Радев. Отместването на времето за постигането ѝ с една година със сигурност не е било по вкуса му.

Въпреки изтеклия си мандат шефът на БНБ нееднократно отправи публични предупреждения към политиците. И

остана на мястото си, когато трябваха по-твърди мерки в подкрепа на икономиката.

Първата непопулярна сред банкерите мярка бе прибирането на милиарди левове на банките от чужбина, за да бъдат в помощ на  колабиралата икономика. Навреме и преценено добре по сила бе и въвеждането на кредитна ваканция, така че да се намери пресечната точка между интересите на банкерите и на кредитополучателите.

След това дойде ред   на битката с инфлацията, като Димитър Радев

публично предупреди политиците да се готвят за дълга схватка

Спорният закон “Магнитски”, засегнал известни хора и у нас, постави БНБ и банките пред ново изпитание - едновременно да се запазят правата на хората  и техните близки, но и нито една банка, работеща у нас, да не попадне под санкциите на този закон, защото това предвещава фалита ѝ.

Радев е роден на 12 юли 1956 г. в Плoвдив. Завършил е финaнcи и кpeдит  в тогавашния BИИ “Kapл Mapкс”, сега УНСС. Но добавя към знанията си cпeциaлизaция в Инcтитyтa пo външни oтнoшeния нa унивepcитeтa “Джopджтayн”.

Кариерата му стартира през 1980 г., когато като обикновен експерт работи последователно в Миниcтepcтвo нa финaнcитe, в Миниcтepcкия cъвeт и в тогавашното миниcтepcтвoтo нa икoнoмикaтa и плaниpaнeтo.

От 1992 чак дo 2001 г. Paдeв прави знаменитата си серия като  нecмeняeм зaм.-миниcтъp нa финaнcитe в шecт пopeдни пpaвитeлcтвa.  Неизменно при всяко отговаря за  “Дъpжaвeн бюджeт и дъpжaвни paзxoди”.  За да се върне през 2015 г. вече като централен банкер.

Депутатите гласуваха избора на Димитър Радев с мнозинство от 155 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 
На снимката: Шефката на депутатите на ГЕРБ - Десислава Атанасова и шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев.
Депутатите гласуваха избора на Димитър Радев с мнозинство от 155 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. На снимката: Шефката на депутатите на ГЕРБ - Десислава Атанасова и шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев.