Ако отидете в Италия и имате SUV или каквато и да е кола със задвижване на четирите колела, може да сте мишена на хора, които на Ботуша наричат ​​"ековандали".

Радикални еколози започнаха нови действия срещу тези, които според тях замърсяват планетата, а именно собствениците на големи автомобили тип кросоувъри, като тези действия включват пукане на гуми.

 За "ековандалите" джиповете са най-замърсяващите превозни средства и по този начин те искат да принудят жителите на големите градове, особено в Милано и Торино, да изберат велосипедите или обществен транспорт. Те оставят бележка на предното стъкло на собственика на колата, която гласи: „Знаем, че ще се ядосаш. Не се сърдим на теб, а на колата ти. Правим това, защото е важно всички да разберат, че използването на толкова голяма кола в градове като Милано или Торино е нещо, което оставя огромни последици за околната среда и за всички останали."

Само в Торино за много кратък период от време са спукани 70 гуми. В социалните мрежи екоактивисти си разменят снимки на коли със спукани гуми по цял свят. Те пишат още, че всеки, който е инвестирал собствените си пари в голяма кола, няма право да унищожава условията на живот на сегашните или бъдещите поколения и че след като политиците не правят нищо, те трябва да се оправят сами.

Много екоактивиски оставят и други послания на потърпевшите собственици на кросоувъри със следния текст: "Току-що спукахме гумата ви, не сме причинили други щети. Знаем, че работите много, за да можете да си позволите кола като тази, но големите индустрии са тези, които ви карат да мислите, че имате нужда от кола като тази, когато всъщност нямате."