Материал от астероид на 4,5 млрд. години, които са изминали милиони километри, за да стигнат до Земята, могат да разкрият произхода на живота на планетата ни, предаде Пи Ей мидиа/ДПА.

Пробата с размер на чаена лъжичка, взета от астероида Бену, се изследва от учени от Лондонския природонаучен музей.

Иначе невзрачната черна прахообразна проба може да хвърли светлина върху някои от най-големите въпроси, свързани с формирането на Земята.

Според експертите тя може да съдържа важни сведения и за образуването на планетите и на нашата Слънчева система.

"Току-що получихме малка лъжичка черен прах, но той идва от космоса", каза проф. Сара Ръсел, старши ръководител на изследванията в музея. "Наистина сме развълнувани да имаме част от астероида Бену, защото вярваме, че датира от най-ранните времена на Слънчевата система, когато тя, Слънцето и планетите са се формирали преди четири и половина милиарда години", добави изследователката. "Формиран е от въртящ се диск от прах и газ и смятаме, че тук може да имаме компоненти от този период".

Проф. Сара Ръсел вече изследва материала, която се намира в контейнер с азот, което означава, че не се замърсява от излагане на въздух, за да се запази естественото й състояние.

"Смятаме, че пробата съдържа и минерали като глини, задържащи много вода. Може да съдържа доста вода и това да ни каже как Земята е станала обитаема планета", обяснява изследователката пред Пи Ей мидиа.

"Също така смятаме, че е възможно да съдържа няколко процента въглерод, който да е под формата на органичен въглерод, но трябва да проучим това допълнително".

Според нея "може да се окаже, че астероиди като Бену са осигурявали и хранителните вещества, необходими за процъфтяването на живота на Земята".

През септември апаратът "ОСИРИС-РЕКС" на НАСА стана първата американска мисия, която събра проба от астероид и я върна на Земята.

Учените от британския Природонаучен музей са сред международния екип, който е получил част от пробата за анализ.

Бену е богат на въглерод астероид, който е съдържа в около пет процента от масата му, част от която е органична.

Научният екип също така смята, че може да има извънземна вода, уловена в неговите минерали, и анализът им ще помогне да се провери теорията, че астероидите са доставили вода на нашата планета преди 4,5 милиарда години.

"Когато Земята се е формирала, тя вероятно е била много, много гореща и неща като вода просто са изпарили и са избягали в космоса, тя е била много суха, когато се е формирала", обясни проф. Ръсел. "Въпросът е как сме се озовали на тази красива синя планета, която е покрита с океани?".

"И вероятно отговорът е, че водата е била донесена на нея от ударите на астероиди и комети от външната част на Слънчевата система", допълни тя.

"Искаме да разберем този процес по-добре. Ако го разберем, ще разберем по-добре колко вероятно е да открием обитаеми светове и около други звезди."

Тя добави: "Това със сигурност ще ни помогне да разберем произхода на живота".

Пробите от Бену, събрани в космоса, остават незамърсени, което ги прави девствени капсули на времето от най-ранната история на нашата Слънчева система.

Лондонския природонаучен музеят е един от четирите института във Великобритания, които проучват проби от НАСА, заедно с Оупън унивърсити, Оксфордския университет и Манчестърския университет, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.