Според данни на агенцията за кредитни отчети Graydoncreditsafe рекорден брой белгийски автосервизи са подали молба за банкрут през първото тримесечие на тази година.

През първите три месеца на тази година в страната 124 работилници на автомобили са фалирали. Увеличението в сравнение със същия период на миналата година е особено показателно : +27,8% .

Според специалистите професията на монтьора претърпява бърза промяна. По време на ковид кризата белгийското правителство спаси от фалити повечето от севизите с финансови инжекции, които сега ги няма. С навлизането на електрическите коли поддржката и съответно раотат намалява. Освен това досегашните монтьори трябва да применат през допълнителан квалификация за да могат да поправят електрическите коли. Много малки предприятия не могат да издържат и се отказват.

В допълнение към по-дългите сервизни интервали на новите автомобили, особено на електрическите, възниква и въпросът за поколенията. Много гаражни сервизи са създадени като семеен бизнес през 70-те години на миналия век, но наследниците често нямат голям интерес да продължат.