Телекомът дава възможност на всеки да върне телефон, лаптоп и други джаджи, които не използва, и веднага да разбере как е помогнал за опазване на природата

Огромно цветно шкафче и до него човешка фигура, но направена от кабели. Вероятно мнозина софиянци и гости на столицата са забелязали тази необичайна комбинация в центъра на града през миналия месец.

Това са “Рециклаторът на Yettel” и “Кабелният човек”, от които всеки може да научи какво да прави със стария си мобилен телефон и непотребната техника.

Образователната инсталация е създадена от Yettel

и доскоро бе разположена на площад “Света Неделя”, а от началото на април може да бъде видяна пред Sofia Ring Mall. Чрез нея посетителите могат да се запознаят с любопитни факти от света на електронните устройства - като например от какво са направени телефоните, какви ценни метали съдържат и кои техни части могат да се рециклират.

Както става ясно от името му, рециклаторът е и своеобразен пункт, в който всеки може да предаде старите си кабели и дребни електронни устройства за рециклиране. А приносът за опазване на околната среда на всяко предадено устройство веднага ще се изпише на специален екран на инсталацията.

Дизайнът на 3-метровия цветен “шкаф” е вдъхновен от това, че

всеки в дома си има шкафче, в което пази старите си устройства

- телефони, таблети, лаптопи, зарядни устройства, кабели и аксесоари, обяснява Адрияна Михайлова от агенция “Импакт”. Заедно с телекома екипът на агенцията създава инсталацията, за да достигне до повече хора с посланието за отговорна употреба на техниката. АДРИЯНА МИХАЙЛОВА

АДРИЯНА МИХАЙЛОВА

“Идеята е хората да си дадат сметка колко устройства и кабели, които не използват, държат вкъщи. И вместо да се затрупват с тях, да ги предадат за рециклиране”, обяснява Маргита Колчева - мениджър “Устойчиво развитие” в Yettel. МАРГИТА КОЛЧЕВА

МАРГИТА КОЛЧЕВА

Затова и “шкафчето” има чекмеджета, в които да се поставят старите устройства. Те са оборудвани с кантар за претегляне и специален калкулатор, така че

всеки, който реши да предаде ненужната си техника, да разбере колко въглеродни емисии спестява

на планетата. Освен това инсталацията разказва на посетителите как точно електронните устройства вредят на околната среда, ако не се третират правилно.

Една от стените наподобява етажерка, на чиито рафтове може да бъде разгледан своеобразен Музей на електронните устройства, в който има дисекция на смартфон с ценните материали в него, изложба на култовите телефони от последните десетилетия, земно кълбо от клавиатура. Може да се види и метафора за кабелите, изхвърлени миналата година, които биха могли да обиколят планетата 107 пъти.

Впечатляваща е и специалната 270-градусова прожекция, която превежда посетителя през целия път на едно устройство и обяснява защо е важно да рециклираме отговорно.

Най-голямата атракция от “Рециклаторът на Yettel” е “Кабелният човек”, с който всеки може да се снима. А неговата

роля е да попита минувачите какво са направили със стария си телефон,

след като са си купили нов. Посетителите на инсталацията могат да участват в томбола за смартфона Nothing phone (2), създаден предимно от рециклирани материали, а в заводите за сглобяването му се използва 100% енергия от възобновяеми източници. Кабелният човек пита минувачите какво са направили със стария си телефон.

Кабелният човек пита минувачите какво са направили със стария си телефон.

Следващите месеци интерактивната инсталация ще тръгне на “турне” из страната, за да приобщи повече хора към дългосрочната мисия на Yettel за опазване на околната среда. През миналата година телекомът успява да предотвати попадането на сметищата на 27 233 кг електронни отпадъци чрез различни кампании, сред които програмата “Рециклирай и спести”.

Компанията регистрира и ръст от 60% на електронните устройства, събрани в магазинната мрежа само за една година. До 2028 г.Yettel си поставя амбициозната цел да спести на природата 127 000 кг електронни отпадъци и да приобщи към каузата си възможно най-много хора.