50% от смущенията в енергийната система на континентална Европа през миналата година са "заслуга" на България. В първите три месеца на 2024 г. страната ни запазва тези 50 на сто от нарушенията на честотата, 30% са на Франция, а останалите 20 на сто - на всички други държави. Това стана ясно от думите на директора на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев, който изнесе тревожните факти през енергийната комисия в парламента. Той потърси помощ и законодателни промени, защото проблемът не е толкова в соларните централи, колкото в липсата на балансиращи мощности след спиране на тецовете, които осигуряват и услуги за регулиране на системата.

"Пак се наредихме сред лошите примери", реагира шефът на комисията Делян Добрев.

Цачев уточни: "Не сме пред разпад, но ситуацията е изключително сериозна. В тази връзка е необходимо да бъдат взети  бързи решение, които да дадат възможност за добра устойчивост на системата. Липсата на маневрени мощности води до дестабилизирането й. На 9 април 2023 г. страната ни, поради невъзможност да балансира над 1076 мегавата излишъка, изнесе непланирано в рамките на 1 час 900 мегавата, което доведе до проблеми в честотата в цялата зона на континентална Европа", каза той. Наложило се е стартиране на аварийна процедура от трима други оператора, което коства 900 000 евро на ЕСО.

Той се обърна към депутатите, защото в ЕС ще се искат отчети от операторите на електроенергийните системи всеки месец и ще има по-сериозни санкции при нарушаване на честотата. "Сега разчитаме на европейските балансиращи платформи, но това не е достатъчно, защото всяка държава е отговорна за резервите си", каза още той.

Председателят на комисията Делян Добрев настоя до понеделник в комисията ЕСО да представи предложения за законови промени и попита Цачев какво ще внесе. "Не трябва да допуснем да стане дискотека у нас", реагира той.

Шефът на ЕСО сподели мерки, които се вземали в Италия и Германия.  Стари генератори в спрени тецове се трансформират и осигуряват динамична устойчивост. Парите за тяхната работа влизат в технологичните разходи на системния оператор.

Второто му предложение е да се дадат ценови сигнали на инвеститори, които да вложат средства в проекти за маневрени мощности. На нас ни трябва нещо, което да съхранява енергията и то да бъде в разпореждане на диспечерите. Цачев спомена като гарантиране на възвръщаемостта на инвеститорите - сключване на договори за предоставяне на такъв тип услуги за по-дълъг срок. 

Мерките, които ЕСО взема в тези топли дни с много соларна енергия е освен да ограничава производството на електроенергия, е да спира и вноса на ток.