Търсело се бързо решение за централата, защото след арбитража се трупали лихви

1,3 млрд. лв. струва досега изграждането на АЕЦ “Белене”. Това съобщи в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов.

Петкова изброи и за какво точно са отишли изразходваните средства.

392 млн. лв. били похарчени за дейността на архитект-инженера на проекта, 198 млн. лв. за демонтиране на съществуващи сгради и конструкции, които не влизат в новата визия за проекта, 124 млн. лв за придобиване на активи в процес на изграждане - сгради и друга инфраструктура, 63 млн. лева за старото оборудване по първия проект на АЕЦ “Белене”. За земи, съоръжения, сгради, обзавеждане и т.н. отишли почти 84 млн. лв.

“Вече 34 години върви тази сага с проекта. Хората от Белене очакват какво ще се случи с него”, каза министърката.

Тя припомни и историята на централата от стартирането ѝ и акцентира върху решения от 2006 г.

Тогава между НЕК и “Атомстройекспорт” е сключено споразумение, че ще започнат преговори за подписване на договор за бъдещо строителство. Този срок бил многократно удължаван, но до строителство не се стигнало, обясни министърката.

През 2008 г. двете страни подписват допълнение за поръчка на оборудването, преведен е и аванс за това.

“Трябва да се върнем към 2008 г. и да попитаме кой даде право на двамата изпълнителни директори да ангажират НЕК и енергийната система на страната”, каза тя.

Според Петкова разходите от това споразумение са достигнали 389 млн. лв.

“Не трябва да вземаме прибързано решение за АЕЦ “Белене”, но трябва да е бързо, защото текат лихви. Разчитам и на депутатите за консенсус и в интерес на страната. Не е много лесно да бъде взето решение за такъв важен въпрос. Ако беше лесно, вероятно вече проектът щеше да е реализиран”, добави министърката.

Наскоро България бе осъдена на арбитраж да плати на “Атомстройекспорт” над 550 млн. евро за реакторите за “Белене”.

Петкова обясни, че предстои кръгла маса, на която ще бъде представена концепцията за газоразпределителен център в България.

Работната група вече е анализирала и проучила тези възможности.