За допълнително успокоение и да се спре спекулата, ще предложа на колегите от Агенция "Митници" да възложат един външен одит, примерно от информационно обслужване, защото говорим за високо технологични теми. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента във връзка с доклада на ДАНС централизираната акцизна система (БАЦИС) и допълни, че констатираните слабости са отстранени.

Всички мерки, които са констатирани тогава като възможни слабости, защото в доклада на ДАНС, няма конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване от плащане на данъци, а анализ на системата като функционалност и потенциални рискове, които трябва да бъдат отстранени и отдавна са отстранени. Много отдавна съм чел доклада и всичко, което е трябвало да предприемем на неговата база, е предприето много отдавна, уточни Горанов.

„Всяка система крие рискове да бъде пробита от вън. Ние не сме вървели след събитията. Доволен съм от начина, по който функционира тя, въпреки че борбата срещу контрабандата е безспирна и трябва да продължава всеки ден“, допълни финансовия министър. 

"Това е опит да се изпълни със съдържание мотивът за вота на недоверие, относително нескопосано според мен. Не прави чест на опозицията, че когато го поиска, не каза цялата истина“, допълни Горанов. От тук няма да излезе нещо, което очакват като аргумент от опозицията и поясни, че спрямо 2014 г. 2017 г. завършила с 6,5 млрд. лева повече приходи. "Още когато го създадоха колегите от ДАНС се чудех защо са решили да бъде секретен. Аз нямам притеснения, нито преди нито сега", допълни още финансовия министър. Горанов допълни още, че системата е създадена в първия мандат на ГЕРБ и попита как по време на Тройната коалиция се е осъществявал контролът на акцизни стоки.

Финансовият министър каза още, че в понеделник ще се проведе извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на бюджетна комисия, за да се обсъди какво е предприето през 2016 г. и как функционира системата и допълни „От около 27 % данъчни приходи като дял от БВП за 2014 г. в 2017 г. завършваме с 29,5 % - означават само едно – по-голяма събираемост“