Над 310 млн. лв. ще бъдат вложени през 2018-та година за превантивни ремонти на 580 км от републиканската пътна мрежа. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя взе участие в организирания от Българска браншова камара "Пътища" семинар на тема "Превантивно поддържане - проектиране и технологии".

Важно е този ресурс да бъде използван по ефективен начин и очаквам практическата дискусия да подпомогне правилното изпълнение на тези цели, коментирала още Крумова.

Зам.-министър Крумова е посочила още, че със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" от днес се прекратява работата по зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Пътноподдържащите фирми, обаче, остават в готовност да реагират при необходимост до приключване на зимния сезон. В най-скоро време ще бъде ясно къде ще бъдат вложени спестените от зимната поддръжка средства, заявила регионалният заместник-министър.

Предвидено е увеличаване на гаранционните срокове като един възможен стимул за отговорно отношение към изпълнението на обектите. По този начин ограниченият публичен ресурс, с който разполагаме, ще бъде влаган максимално ефективно, обяснила Крумова. И призовала за отговорност при изпълнението на пътни проекти и приветства инициативата на Българска браншова камара "Пътища" като възможност диалогът между бизнеса и институциите, ангажирани в строителството и ремонта на пътища, да бъде подобрен.