Конференцията "Иновативна седмица на предприемачеството - Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите" ще се състои утре в "София тех парк" и на нея ще бъде представен новият седемгодишен план за иновации на Европейската комисия на стойност 100 милиарда евро. България е домакин на конференцията на най-високо равнище за повишаване на осведомеността за плана за иновации сред държавите членки на ЕС и европейските граждани, съобщават от Министерството на образованието и науката, предаде БТА.

Планът за финансиране от 100 милиарда евро е най-амбициозният, предлаган някога от ЕК, и представлява 50 процента увеличение в сравнение с предходния период. Планът предвижда 97,6 милиарда евро за Horizon Europe - продължение на инициативата за многогодишни разходи "Хоризонт 2020", и 2,4 милиарда евро за ядрената програма за научни изследвания Euratom.

Специален акцент конференцията ще постави върху подобряването на взаимодействието между финансовите инструменти - Innovfin, Финансовите инструменти на COSME, Европейските структурни и инвестиционни фондове /ESIF/, на Европейския фонд за стратегически инвестиции /EFSI/ и на Европейския инвестиционен съвет, както и на инструменти на регионално, национално и местно ниво, които помагат на европейските иновативни компании да получат по-лесно финансиране.

Във форума се очаква да участват Карлуш Моедаш - еврокомисар за науката, изследванията и иновациите; Жан-Ерик Паке - генерален директор на Дирекцията за изследвания и иновации на Европейската комисия; Роджър Хавенит - заместник изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд; Жан-Давид Мало - директор за отворени иновации и отворена наука на Европейската комисия; Херман Хаузер - председател на Независимата група за създаване на Европейски съвет за иновации.

Предвижда се утре в 17.30 часа на форума пресконференция да дадат еврокомисарят Карлуш Моедаш и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Конференцията е инициатива на ЕК и е част от Българското председателство на Съвета на ЕС, а организатор е МОН.

Международната конференция представя действаща платформа за европейски предприемачи, иновативни предприятия, изследователи, стартиращи компании и инвеститори, създатели на политики и финансови експерти, които имат възможност да общуват чрез нея и да откриват нови възможности за успешен бизнес.

Инициативата започва през 2015 г. в Рига по време на Латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз. До момента има общо шест издания, включващи организирането на конференции в Люксембург, Холандия, Словакия, Малта и Естония. След София "Иновативна седмица на предприемачеството" ще се състои във Виена, Австрия, през ноември 2018 г.