Френската банка Societe Generale е на финалния етап от продажбата на българското си подразделение на унгарската OTП, собственик на Банка ДСК. Официална информация ще бъде обявена в близките дни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два независими източника.

Сделката, за която “24 часа” първи писа, бе потвърдена и от български източници.

Пред Ройтерс експерти твърдят, че цената ще се доближи до тази, при която белгийската KBC купи ОББ - 610 млн. евро.

Детайлите в България били договорени, твърди Ройтерс. Според агенцията ръководството на БНБ вече било провело среща с управата на Банка ДСК.

Сосиете Женерал Експресбанк е седмата по големина в България с активи за 6,7 млрд. лева към юни, показват данни на БНБ. Общият ѝ капитал възлиза на 723 млн. лева.

Унгарската финансова група ОТП контролира втората по-големина банка у нас - Банка ДСК. В началото на тази година изпълнителният директор на унгарската банкова група Шандор Чани заяви, че тя разполага с налични около 1 милиард долара за придобивания и е готова за експанзия в Източна Европа.

Сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-голямата банка у нас - УниКредит Булбанк.

Според Ройтерс се очаква френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTП, казват източниците. Това било част от стратегията на френската група да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер за финансовите резултати, или нямат потенциал за обединение.

Societe Generale проучва и продажбата на полското си подразделение Eurobank, обявиха инвестиционни банкери миналия месец. В понеделник френската банка обяви сделка за бизнеса си за частно банкиране в Белгия с ABN Amro.