Oт 1 септември халогенните крушки ще бъдат забранени в страните от Европейския съюз, става ясно от регламент на Европейската комисия.

Целта е да се направи преход към използването на светодиоди - така наречените LED крушки, което ще намали вредните емисии, както и разходите за електроенергия. Такова е мнението както на експерти и активисти, така и на индустрията.

LED крушките консумират едва една пета от енергията на халогенните, така че тяхното поетапно спиране ще предотврати повече от 15 млн. тона въглеродни емисии до 2025 г., твърди говорителят на ЕК в областта климат и енергия Ана-Кайсен Итконен. Това е равно на годишното потребление на електроенергия в Португалия, изтъква в. “Гардиън”. Според Итконен мярката ще намали и вноса на петрол в ЕС с почти 75 млн. барела на година.

Лидерът в производството - компанията “Филипс”, изчислява, че потребителите ще

спестяват по около

125 евро на година

от промяната. Спестените средства за ток са средно 100 евро, но LED крушките са по-икономични и по друга причина - тяхната смяна се налага по-рядко. Техният живот трае 15-20 години, докато този на халогенните - едва около 2 години. Така, макар и да са по-скъпи, стойността на новите крушки ще се изплаща в рамките на година. Освен това цената им за домакинствата е намаляла със 75% между 2010 и 2017 г.

Замяната няма да стане отведнъж - пазарът няма да се снабдява повече с халогенни крушки, но

магазините ще

могат да продават

вече наличните

Европейската комисия отдавна прави опити за въвеждане на тази забрана. Решението за нея се взима още през 2009 г. въз основа на класифицирането на хологенните лампи с клас D по отношение на енергийната им ефективност. Според насоките на ЕС това е най-ниската възможна оценка. Първоначално определеният срок за промяната беше 1 септември 2016 г. Година по-рано обаче ЕК решава, че “не е икономически изгодно за производителите да разработват и пускат на пазара от 1 септември 2016 г. нататък халогенни лампи за мрежово напрежение”, и определя 2018 г. като “по-подходящ момент за въвеждането на това ограничение”.

То обаче може да се заобиколи, когато крушките се използват за “лампа със специално предназначение”. Те може да са приложения, при които основната цел на светлината не е осветление - химични или биологични процеси, прожектиране на изображения, светкавици на фотоапарати, отопление - например инфрачервени лампи, и сигнализация. Специално приложение е и осветление на изложена храна, цветни лампи, студийно и театрално осветление, осветление със специални филтри за светлочувствителни пациенти или фоточувствителни музейни експонати, аварийно осветление или осветителни продукти, които трябва да са устойчиви на тежки физически условия.

Въпреки изтъкнатите от ЕК ползи обаче все още има противници на това решение. От това се облагодетелстваха основно защитници на Брекзит във Великобритания, за да се противопоставят на Брюксел, посочва Си Ен Ен.

Друг негативен ефект ще е загубата на около 6,8 хил. работни места в производството на халогенни елементи в Европейския съюз. Според ЕК обаче това е неизбежно.