НАСА ангажира Илон Мъск за мисия до него

В Космоса лети гигантска топка, състояща се от такова количество ценни метали, че благодарение на нея всеки жител на Земята би могъл да стане милиардер, пише британският в. “Таймс”. Освен огромни количества злато той съдържа платина, желязо и никел. Учените изчисляват стойността на това богатство на 10 000 квадрилиона долара, или иначе казано - на единица с 19 нули след нея.

Наскоро НАСА съобщи, че компанията на милиардера Илон Мъск “Спейс Екс” ще се присъедини към изследването на астероида, наречен Психея 16. Американските учени смятат, че това необикновено небесно тяло някога може би е било разтопеното ядро на планета, която е загинала.

То е с диаметър около 224 км и се намира на около 518 милиона км от Земята между Марс и Юпитер.

Сонда на НАСА няма да кацне на астероида, но ще се върти около него в продължение на 21 месеца, изследвайки повърхността му. Безпилотният космически кораб ще бъде изведен в Космоса от ракетата на SpaceX Falcon Heavy, която в момента е най-голямата в света. Falcon Heavy ще излети от Флорида през юли 2022 г., като се очаква сондата на НАСА да достигне Психея през 2026 г.