300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачни, адвокатски кантори, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври.

Това ще стане, ако парламентът приеме промените в енергийния закон, който в петък внесоха председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и група депутати.

Текстовете предвиждат на регулирания пазар да останат само битовите потребители. В мотивите към проектозакона е записано, че тези 300 000 малки бизнеси потребяват към 4,5 млн. мегаватчаса електроенергия, която се освобождава от регулирания пазар и трябва да си я набавят от свободния. На регулирания остават за потребление, при определяни от КЕВР цени, между 10 и 10,5 млн. мегаватчаса електроенергия.

Разчита се тази стъпка да засили конкуренцията и да доведе до появата на нови търговци на пазара.

Освен това ще е ясно и колко ток е нужен на регулирания пазар, защото домакинствата имат приблизително еднакво потребление. В последната година заради голямата динамика на цените на борсата - от 190 до 6 лв. за мегаватчас, немалко от микро- и малките предприятия се върнаха на регулирания пазар.

В периода на пандемията COVID-19, когато цените тръгнаха надолу, се забелязва обратната тенденция - малките фирми предпочитат свободния пазар.

Според вносителите времето за излизане на малкия бизнес на свободния пазар е добро, тъй като сега цените на електроенергията на борсата от последното тримесечие на миналата година вървят надолу. В момента са с 20% по-ниски от тази на регулирания пазар.