Във връзка с разследването, образувано за участие в организирана
престъпна група, по което са обвинени А.Б., П.Б., бившият зам.министър на околата среда и водите К. Ж. и други длъжностни лица, продължават да се извършват следствени действия, а именно оглед на местопроизшествие в гр.Червен Бряг, местност „Лъката“, в имот, където бе открито нерегламентирано съхранение на отпадъци, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че това са опасни бокулци. Същите са били предадени за съхранение от дружество от група „Монбат“ на търговско дружество, което не притежава нужните инсталации и са били заровени в местността „Лъката“.

Количеството, което е открито, надхвърля това, което беше обявено до момента. Очаква се общото количество опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране, да надхвърли 180 тона. В хода на действията по разследването са намерени и иззети придружаващи загробения товар документи с надпис Монбат-Сърбия.

Междувременно е установено, че част от този опасен отпадък е бил
заровен и в стопанство в с.Рупци , общ.Червен бряг , като количеството,
установено там, е около 100 тона.

Предстои извършване на допълнителни огледи на площадки, на които
незаконосъобразно са съхранявани опасни отпадъци, имащи отношение към воденото досъдебно производство в с.Рупци, общ.Червен бряг, гр.Плевен и Кремиковци.

Загробеният боклук край Червен бряг Снимки: Прокуратурата
Загробеният боклук край Червен бряг Снимки: Прокуратурата