От днес софийското метро се разширява с още 8 станции. Те са част от новата трета линия и са по трасето от бул. “Вл. Вазов” до “Красно село”. В края на годината или най-късно в началото на 2021 г. ще бъдат пуснати още 4 станции на третата линия - от “Красно село” до околовръстния път при “Овча купел” и “Горна баня”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

С министъра на транспорта Росен Желязков, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и шефа на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев тя откри новата метролиния.

“Днес е изключително важен ден за София. Плановете столицата да има три метролинии са от преди 48 г. Днес това вече е факт и София вече има метромрежа, която трябва да продължим да развиваме”, каза Фандъкова.

Тя подчерта, че за разлика от други политици, тя е категорична, че метрото трябва да продължи да се разширява, защото това е най-важният и екологичен проект на града. Фандъкова благодари на всички, които в последните 4 години са работили под земята, за да построят новата метролиния. Тя благодари на Европейската комисия, премиера Бойко Борисов и правителството за финансовата подкрепа за реализацията на проекта.

“Благодаря на софиянци за търпението и разбирането. Новите станции ще позволят на жителите на квартали като “Красно село”, “Хаджи Димитър” и “Сухата река” да пътуват с най-бързия, удобен и екологичен градски транспорт. По новите станции на ден се очаква да пътуват 60 000 души. Много хора ще слязат от колите си, а това ще направи въздуха в града по-чист”, каза още Фандъкова.

Тя подчерта, че новата метролиния е с много висока степен на автоматизация, а по всички станции има преградни стени, които се отварят, когато пристигне влака, за по-голяма безопасност на пътниците.

“Нито един лев не сме получили даром. За 10 г. общинското съфинансиране за разширение на метрото е 1 млрд. лв. Работим усилено по следващите разширения на третата линия - с 3 км от кв. “Хаджи Димитър” до кв. “Левски” и от Военна академия през “Слатина” до зала “Арена Армеец”. Знаете, че подготвяме и трасето за разширението на първата линия от Бизнес парка до Симеоновския лифт, което не се подкрепя от някои общински съветници, които днес вероятно ще си припишат заслуги или ще омаловажат този проект, заяви Фандъкова.

Шефът на метрото проф. Стоян Братоев пък призна, че централният участък на третата линия е бил най-тежък за строителство и с най-лоши условия. Често по трасето са се налагали извънредни дейности, заздравяване на почвата, смяна на режещите инструменти на къртицата, след като абразивен пясък ги е счупил и дори преместване на част от коритото на Перловската река.

“Цялата трета линия ще има 21 км трасе с 21 станции и ще вози по 210 000 пътници дневно. В началото на 2021 г. по всичките 12 станции ще пътуват около 110 000 души дневно. Пълният капацитет ще бъде достигнат с изграждането на другите две разширения - до зала “Арена Армеец” и до “Левски”. И двата участъка са предложени за финансиране по следващата оперативна програма “Транспорт”, обясни проф. Братоев.

По традиция днес пътуването по новата метролиния е безплатно.

Очаквайте продължение!