Компанията "Райтеън" (Raytheon) съобщи, че предстоят преговори за купуването за българската бойна авиация на нейни ракети AMRAAM, но без да посочва повече информация. В съобщението от 15 септември само се напомня, че България е подписала проект на договор (Letter of Offer and Acceptance - LOA) да купи този модел ракета със среден обсег от ВВС на САЩ и че това позволява на американското правителство да започне преговори за сключване на окончателен договор с Raytheon Missiles & Defense "за производство на непосочен брой ракети", предаде "Дневник".

"AMRAAM предоставя на пилотите безпрецедентно превъзходство във въздуха и решаващо предимство в небето", казва по този повод Пол Фераро, вицепрезидент на Raytheon Missiles & Defense's Air Power. "Това оръжие значително ще подобри способността на България да се отбранява срещу модерни заплахи."

Няма съобщение от българското Министерство на отбраната.

Не е ясен не само броят и конкретният вид на тези ракети, но и срокът за предаването им на България.

Те са част от боекомплекта за осемте български F-16, първите от които се очакват след повече от 3 години, а цялата поръчка би трябвало да бъде изпълнена до 2027 г.

В началото на преговорите за F-16 C/D Block 70 администрацията на САЩ обяви, че българската страна е поискала 16 броя учебни ракети AIM-120C AMRAAM плюс 16 броя ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C7 и 1 брой резервна система за насочването им.

Тогава американската страна посочи и сумата от близо 3 млрд. лв. за самолетите, въоръжението, обслужването и обучението на пилоти и инженери, която бе с близо 1 млрд. лв. над одобреното от парламента. Обяснението на българското министерство на отбраната бе, че това е само максималният пакет, че така се кандидатства за едно одобрение за оръжейна сделка с чужда държава, а не договор по договор, както и че сумата ще бъде намалена до позволеното от депутатите.

Така стана ясно, че в името на това да е приемлива цялата сума за българския данъкоплатец тя ще бъде разсрочена в следващите 3-4 години. Основната част от нея обаче бе авансово и изцяло преведена на САЩ. Преди по-малко от месец премиерът Бойко Борисов обяви, че се отпускат 100 милиона лева за привеждане на пистите за изискванията на F-16.

През лятото на 2019 г. в дебатите около параметрите на подобно споразумение изданието "Аеро" коментира, че посоченият боекомплект AMRAAM в началото ще е достатъчен за обучение и тренировки, но стига за "прилично въоръжение" само за една бойна мисия. След това ракети за второ излитане няма да има.

За осемте F-16, въведени на въоръжение, ще са нужни най-малкото още 30 ракети AIM-120, което правело допълнителни разходи от поне 35-30 млн. долара. Но според други коментари за пълноценна боеготовност на новите самолети България трябва да разполага с около 100 броя ракети AMRAAM.