Един участък ще се състои от 80-100 жилища и 200-250 човека

Допълнителните анкетни карти ще се плащат по 4 и по 5,50 лв. 

Очаква се към 60% от българите да се преброят догодина през интернет

Близо 30 хиляди души ще са необходими, за да могат да преброят населението и жилищния фонд на страната между 22 януари и 15 февруари догодина. 23 хиляди души ще са самите преброители, а 6 хиляди – техните контрольори, съобщи наскоро Националният статистически институт (НСИ).

Преброителите няма да вършат тази работа даром, но максималната сума, която могат да получат, не е особено голяма.

По изчисления на “24 часа” в най-благоприятния случай става въпрос за около 1600 лв. за триседмичния труд, който става близо един месец, ако се включи и времето за обучение и за отчитане на резултатите. Тази цифра се получава от ценоразписа на НСИ, който е утвърден със заповед на председателя на института Сергей Цветарски, подписана на 14 септември. Зависи също и от правилата за определяне на големината на преброителните участъци.

В един среден преброителен участък ще има около 80-100 жилища и между 200 и 250 човека, гласят правилата на НСИ. Разбира се, жилищата могат да бъдат най-различни – зависи от района. В гъстонаселените градове е ясно –

един среден по

големина

жилищен блок

ще е един

преброителен

участък

За преброяване на самата сграда, т.е. за попълването на един въпросник с 9 въпроса, преброителят ще получи 70 стотинки. За всеки един от 100-те апартамента в блока ще вземе по още 1 лев на апартамент и така възнаграждението дотук става 100,70 лв.

Преброяването на апартаментите е сравнително лесно. За тях се набира информация за квадратурата – на целия апартамент и на отделните помещения в него. Но в един жилищен блок, където разположените един под друг апартаменти са еднакви, не се иска особено голям труд, тъй като данните се повтарят.

За преброяването на всяко отделно лице преброителят ще получи по 2,50 лв., но тук и работата е малко повече. Според Магдалена Костова, шеф на дирекция “Демографска и социална статистика” в НСИ, времето, което един преброител би могъл да отдели за преброяването на едно тричленно семейство, е максимум половин час.

Ако в преброителния участък действително има 250 души, сумата, която преброителят трябва да получи само за това действие, е 625 лв. Така дотук стават 725,70 лв.

В предстоящото догодина преброяване обаче

са предвидени и

2 допълнителни

анкетни карти –

едната е за

нагласите за

емигриране,

а другата – за раждането и отглеждането на деца. Те се попълват доброволно само ако хората желаят да отговарят. За първата анкета преброителят ще получи по 4 лв., а за втората – по 5,50 лв. Ако сметнем, че само 100 човека от общо 250-те в един преброителен участък, т.е. по-малко от половината, пожелаят да отговарят на тези допълнителни въпроси, то само за това преброителят ще получи още 950 лв. Така сумата набъбва до 1675 лв.

Само че за попълването на двете допълнителни анкетни карти трябва да се отдели още време, което е равно на това за основната, т.е. ще е нужен 1 час за едно тричленно семейство.

Разбира се, преброителят може да попълни допълнителните анкетни карти за всичките 250 човека в неговия участък и да вземе още толкова пари, но това е малко вероятно. Времето е ограничено – той

има право да

влиза по

домовете на

само между

8 и 20 часа

през трите седмици, включително и в уикендите.

Сумата 1675 лв. е максимално достижимата и по друга причина – може да се окаже, че хората от участъка са пожелали да се преброят по интернет. В този случай преброителят трябва само да си запише кода, който сайтът на НСИ е генерирал на преброеното лице, и да го предаде. За това действие той ще получи само 80 стотинки, като попълнената електронна карта съдържа всичко – и данните за апартамента, и данните за живеещите в него хора.

Това значително намалява възнаграждението за преброителите. При предишното преброяване през 2011 г. 42% от българите предпочетоха да се преброят онлайн, което беше един от най-високите проценти в ЕС и разби мита за това, че българинът не обича информационните технологии.

При предстоящото преброяване се очаква поне 60% от хората да предпочетат електронния вариант. Първо, той е по-лесен и по-бърз, най-малкото защото не се губи време за прочитане, осмисляне, отговаряне и нанасяне на отговорите. Второ, ситуацията с коронавируса е такава, че немалко хора ще бъдат смутени от допълнителния контакт, който се налага с външен човек.

От значение ще бъдат и самите преброителни участъци. В малките градове, а и в квартали, където има предимно къщи, или в слабо населените села, вероятността за преброяване през интернет е малка. Освен това, щом има къщи, за всяка от тях преброителят трябва да попълни анкетна карта, за което получава по 70 ст.

Затова според Магдалена Костова общинските преброителни комисии имат правото да променят границите на преброителните участъци така, че да съобразят всички тези неща. Крайната цел е натоварването на преброителите да е равномерно, за да може работата да се свърши за определеното време.

В ценоразписа за преброителите има и няколко други възнаграждения, които се получават

само при

определени

условия

За специфични преброителни участъци, като махали, в които има повишена опасност, или са много отдалечени от населеното място, за преброяване на сграда се плащат не 70 ст., а по 2 лева. В този случай преброителят може да си вземе и придружител, който ще получи за труда си общо 50 лв.

Предвидено е да има и резервни преброители, които да се включат, в случай че с избрания за даден участък се случи нещо и не може да свърши работата. Тарифата за резервния преброител за времето, в което е на разположение, е 30 лв.

Контрольорите ще вземат по 70 лв. за преброителен участък, но те ще отговарят за няколко участъка.

Работата е подходяща за студенти

Работата по преброяването на населението и жилищния фонд е идеална за студенти, които искат да изкарат някой лев допълнително. Няма точни изисквания за кандидатите, но при всички случаи от тях се иска да имат поне малко опит със социални или административни дейности, защото из анкетните карти има доста термини от тези области.

Държавните чиновници и общинските служители също са предпочитани.

Крайният срок за кандидатстването е 30 октомври. Това става с попълване на формуляр по образец в местната община. Решенията кого назначават се вземат от местните общински преброителни комисии, които са към 300 на брой - във всяка от 265-те български общини, а за столицата, Пловдив и Варна – и във всеки район.

За преброителите е предвидено кратко обучение, което предвид обстоятелствата ще бъде до голяма степен онлайн. На сайта на НСИ скоро ще бъдат качени разяснителни видеоклипове за попълване на различните видове анкетни карти и кратки указания как да се действа при непредвидени обстоятелства.

Във всеки случай преброителят ще трябва да посети местната общинска преброителна комисия, защото се попълват много документи, между които и декларация за опазване в тайна на получената информация. Освен това преброителят трябва да познава лично своя контрольор, на когото ще се отчита.

Данните трябва да са валидни към навечерието на 22 януари 2021 г.

Данните, които се вземат за хората, трябва да са били валидни към навечерието на 22 януари 2021 г., т.е. вечерта на 21 януари. Поради което много трябва да се внимава – може да се получи така, че в деня, в който преброителят посещава жилището, някой да е вече починал или да е заминал за чужбина за кратко време. Независимо от това данните за него трябва да се нанесат, защото на 21 януари вечерта той е обитавал това жилище.

Както и обратното – хора, които присъстват в жилището през февруари, но са дошли скоро, няма да се преброяват, защото на 21 януари вечерта са били на друго място и трябва да се преброят там.

В анкетните карти за жилището има някои малки корекции, нанесени в последните седмици. Те засягат наличието на централна инсталация за отопление, има и поправки за предметите за дълготрайна употреба – за такива вече се смятат компютрите, лаптопите, таблетите и смартфони, както и радиоприемниците.

Цялото преброяване е на декларативен принцип, т.е. от хората не могат да се искат никакви документи, например за образование, нотариални актове, сметки за платени режийни разходи и т.н.

Средният престой на един преброител в едно тричленно семейство ще е около половин час, освен в случай, че трябва да се попълнят допълнителните анкетни карти.
Средният престой на един преброител в едно тричленно семейство ще е около половин час, освен в случай, че трябва да се попълнят допълнителните анкетни карти.