За месец обикаляне по домове 23 000 преброители ще изкарат най-много 1675 лева

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

За месец обикаляне по домове 23 000 
преброители ще изкарат най-много 1675 лева

Във всеки преброителен участък ще има средно по 80-100 жилища и между 200 и 250 човека жители.

Един участък ще се състои от 80-100 жилища и 200-250 човека

Допълнителните анкетни карти ще се плащат по 4 и по 5,50 лв. 

Очаква се към 60% от българите да се преброят догодина през интернет

Близо 30 хиляди души ще са необходими, за да могат да преброят населението и жилищния фонд на страната между 22 януари и 15 февруари догодина. 23 хиляди души ще са самите преброители, а 6 хиляди – техните контрольори, съобщи наскоро Националният статистически институт (НСИ).

Преброителите няма да вършат тази работа даром, но максималната сума, която могат да получат, не е особено голяма.

По изчисления на “24 часа” в най-благоприятния случай става въпрос за около 1600 лв. за триседмичния труд, който става близо един месец, ако се включи и времето за обучение и за отчитане на резултатите. Тази цифра се получава от ценоразписа на НСИ, който е утвърден със заповед на председателя на института Сергей Цветарски, подписана на 14 септември. Зависи също и от правилата за определяне на големината на преброителните участъци.

В един среден преброителен участък ще има около 80-100 жилища и между 200 и 250 човека, гласят правилата на НСИ. Разбира се, жилищата могат да бъдат най-различни – зависи от района. В гъстонаселените градове е ясно –

един среден по

големина

жилищен блок

ще е един

преброителен

участък

За преброяване на самата сграда, т.е. за попълването на един въпросник с 9 въпроса, преброителят ще получи 70 стотинки. За всеки един от 100-те апартамента в блока ще вземе по още 1 лев на апартамент и така възнаграждението дотук става 100,70 лв.

Преброяването на апартаментите е сравнително лесно. За тях се набира информация за квадратурата – на целия апартамент и на отделните помещения в него. Но в един жилищен блок, където разположените един под друг апартаменти са еднакви, не се иска особено голям труд, тъй като данните се повтарят.

За преброяването на всяко отделно лице преброителят ще получи по 2,50 лв., но тук и работата е малко повече. Според Магдалена Костова, шеф на дирекция “Демографска и социална статистика” в НСИ, времето, което един преброител би могъл да отдели за преброяването на едно тричленно семейство, е максимум половин час.

Ако в преброителния участък действително има 250 души, сумата, която преброителят трябва да получи само за това действие, е 625 лв. Така дотук стават 725,70 лв.

В предстоящото догодина преброяване обаче

са предвидени и

2 допълнителни

анкетни карти –

едната е за

нагласите за

емигриране,

а другата – за раждането и отглеждането на деца. Те се попълват доброволно само ако хората желаят да отговарят. За първата анкета преброителят ще получи по 4 лв., а за втората – по 5,50 лв. Ако сметнем, че само 100 човека от общо 250-те в един преброителен участък, т.е. по-малко от половината, пожелаят да отговарят на тези допълнителни въпроси, то само за това преброителят ще получи още 950 лв. Така сумата набъбва до 1675 лв.

Само че за попълването на двете допълнителни анкетни карти трябва да се отдели още време, което е равно на това за основната, т.е. ще е нужен 1 час за едно тричленно семейство.

Разбира се, преброителят може да попълни допълнителните анкетни карти за всичките 250 човека в неговия участък и да вземе още толкова пари, но това е малко вероятно. Времето е ограничено – той

има право да

влиза по

домовете на

само между

8 и 20 часа

през трите седмици, включително и в уикендите.

Сумата 1675 лв. е максимално достижимата и по друга причина – може да се окаже, че хората от участъка са пожелали да се преброят по интернет. В този случай преброителят трябва само да си запише кода, който сайтът на НСИ е генерирал на преброеното лице, и да го предаде. За това действие той ще получи само 80 стотинки, като попълнената електронна карта съдържа всичко – и данните за апартамента, и данните за живеещите в него хора.

Това значително намалява възнаграждението за преброителите. При предишното преброяване през 2011 г. 42% от българите предпочетоха да се преброят онлайн, което беше един от най-високите проценти в ЕС и разби мита за това, че българинът не обича информационните технологии.

При предстоящото преброяване се очаква поне 60% от хората да предпочетат електронния вариант. Първо, той е по-лесен и по-бърз, най-малкото защото не се губи време за прочитане, осмисляне, отговаряне и нанасяне на отговорите. Второ, ситуацията с коронавируса е такава, че немалко хора ще бъдат смутени от допълнителния контакт, който се налага с външен човек.

От значение ще бъдат и самите преброителни участъци. В малките градове, а и в квартали, където има предимно къщи, или в слабо населените села, вероятността за преброяване през интернет е малка. Освен това, щом има къщи, за всяка от тях преброителят трябва да попълни анкетна карта, за което получава по 70 ст.

Затова според Магдалена Костова общинските преброителни комисии имат правото да променят границите на преброителните участъци така, че да съобразят всички тези неща. Крайната цел е натоварването на преброителите да е равномерно, за да може работата да се свърши за определеното време.

В ценоразписа за преброителите има и няколко други възнаграждения, които се получават

само при

определени

условия

За специфични преброителни участъци, като махали, в които има повишена опасност, или са много отдалечени от населеното място, за преброяване на сграда се плащат не 70 ст., а по 2 лева. В този случай преброителят може да си вземе и придружител, който ще получи за труда си общо 50 лв.

Предвидено е да има и резервни преброители, които да се включат, в случай че с избрания за даден участък се случи нещо и не може да свърши работата. Тарифата за резервния преброител за времето, в което е на разположение, е 30 лв.

Контрольорите ще вземат по 70 лв. за преброителен участък, но те ще отговарят за няколко участъка.

Работата е подходяща за студенти

Работата по преброяването на населението и жилищния фонд е идеална за студенти, които искат да изкарат някой лев допълнително. Няма точни изисквания за кандидатите, но при всички случаи от тях се иска да имат поне малко опит със социални или административни дейности, защото из анкетните карти има доста термини от тези области.

Държавните чиновници и общинските служители също са предпочитани.

Крайният срок за кандидатстването е 30 октомври. Това става с попълване на формуляр по образец в местната община. Решенията кого назначават се вземат от местните общински преброителни комисии, които са към 300 на брой - във всяка от 265-те български общини, а за столицата, Пловдив и Варна – и във всеки район.

За преброителите е предвидено кратко обучение, което предвид обстоятелствата ще бъде до голяма степен онлайн. На сайта на НСИ скоро ще бъдат качени разяснителни видеоклипове за попълване на различните видове анкетни карти и кратки указания как да се действа при непредвидени обстоятелства.

Във всеки случай преброителят ще трябва да посети местната общинска преброителна комисия, защото се попълват много документи, между които и декларация за опазване в тайна на получената информация. Освен това преброителят трябва да познава лично своя контрольор, на когото ще се отчита.

Данните трябва да са валидни към навечерието на 22 януари 2021 г.

Данните, които се вземат за хората, трябва да са били валидни към навечерието на 22 януари 2021 г., т.е. вечерта на 21 януари. Поради което много трябва да се внимава – може да се получи така, че в деня, в който преброителят посещава жилището, някой да е вече починал или да е заминал за чужбина за кратко време. Независимо от това данните за него трябва да се нанесат, защото на 21 януари вечерта той е обитавал това жилище.

Както и обратното – хора, които присъстват в жилището през февруари, но са дошли скоро, няма да се преброяват, защото на 21 януари вечерта са били на друго място и трябва да се преброят там.

В анкетните карти за жилището има някои малки корекции, нанесени в последните седмици. Те засягат наличието на централна инсталация за отопление, има и поправки за предметите за дълготрайна употреба – за такива вече се смятат компютрите, лаптопите, таблетите и смартфони, както и радиоприемниците.

Цялото преброяване е на декларативен принцип, т.е. от хората не могат да се искат никакви документи, например за образование, нотариални актове, сметки за платени режийни разходи и т.н.

Най-четени

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Регистрират кладенците до 27 ноември

Регистрират кладенците до 27 ноември

До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда. В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция. Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба "Фатих"

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров посочи като причина за това кризата с коронавируса Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще поиска отлагане с 1 година на регистрирането на кладенците. „Обсъждаме го с министъра на земеделието. От 10 години се върти проблемът. Но тази година заради коронавируса е по-добре да го отложим с 1 или 2 години”

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

НОИ решава днес за по-високи пенсии

НОИ решава днес за по-високи пенсии

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година, предаде БНР. Той предвижда всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020-а да се осъвременят от 1 юли догодина с 5 процента. Припомняме: 9 социални министри дебатираха темата в “Клуб “24 часа” Визионери”

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Забрана за общуване с много хора в Лондон, вечерен час в Париж, Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Марсилия, Руан и Гренобъл във Франция, засягащ около 20 милиона души, затворени училища в Полша - нова серия от строги мерки влиза в сила днес на различни места в Европа, като част от опитите да се възпре втората вълна на коронавирусната зараза

България получава 11,43 млрд. евро до 2027 г.

България получава 11,43 млрд. евро до 2027 г.

Ще има за икономиката, Северна България и метрото Проектът за споразумение за партньорство е публикуван за обществено обсъждане 11,43 млрд. евро е европейското и национално финансиране за следващия програмен период 2021-2027 г. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на споразумение за партньорство на България за този

Поне 1 милиард евро ще управлява новата  агенция за научни изследвания

Поне 1 милиард евро ще управлява новата агенция за научни изследвания

Eкипът ѝ тепърва ще се набира Държавната агенция за научни изследвания, която бе създадена с решение на кабинета в средата на септември, ще управлява бюджет от 1,041 млрд. евро. Това, както и ангажиментите на новото ведомство, се разбира от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев на депутатско питане и разговор на “24 часа” с председателя

Най-коментирани

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Бизнесът вини властта, че е изкривила пенсионната реформа Вдигането на минималната пенсия на 300 лв. от 1 януари, което е увеличение с 20%, а останалите да нараснат едва с 5% от 1 юли, е несправедливо, обявиха работодателските организации по време на Надзорния съвет на НОИ във вторник. Въпреки това предложеният от правителството осигурителен

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности". Това съобщи на профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. И продължи: "Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Гент Цакай, и.д. министър за Европа и външните работи на Република Албания, подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма. Това съобщиха от министерството на туризма.  Документът между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

За зимния сезон ще разчитаме изцяло на български туристи отново. Това заяви в "Денят започва" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Очаква се да дойдат и туристи от Румъния и Израел. "Българите успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стачка на държавните служители е обявена в Гърция. Силно засегнат е авиотранспортът. Стачкуват също лекарите от държавните болници, предава БНТ.  Контролът на полетите на всички гръцки летища е прекратен, което доведе до анулиране на стотици полети. От синдиката съобщават, че се обслужват само спешни полети. Авиодиспечерите ще стачкуват два дни

Запазва се обвързаната подкрепа в земеделието

Запазва се обвързаната подкрепа в земеделието

След двудневни преговори с нощни заседания Съветът на агроминистрите от ЕС постигна споразумение за новата Обща селскостопанска политика от 2023 до 2027 г. България успя да запази нивото на обвързаната с производството подкрепа за плодове, зеленчуци и животни на 13+2% от общия пакет директни плащания, съобщиха от земеделското министерство

Над 10 млрд. лв. дефицит в бюджета за 2 г. заради пандемията

Над 10 млрд. лв. дефицит в бюджета за 2 г. заради пандемията

Сред приоритетите догодина са доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика и отбраната. Мерките за подпомагане на икономиката и хората заради кризата, предизвикана от пандемията, ще доведат до над 10 млрд. лв. дефицит за тази и следващата година. Това става ясно от проекта за бюджет за 2021 г

Агенцията по храните хвана палма в сирене в Перник, глобата е до 6000 лв.

Агенцията по храните хвана палма в сирене в Перник, глобата е до 6000 лв.

Агенцията по храните откри немлечни мазнини (палма) в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал. Продуктите са взети от обекти за търговия на дребно в Перник от комисия от експерти от БАБХ, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток”

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток”

“Русия използва своите тръбопроводи за създаването на национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, а Москва разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи (“Северен поток-2”, “Турски поток”) намаляват енергийната диверсификация на Европа и, следователно

Европарламентът настоява ЕС да върне визите за САЩ заради България

Европарламентът настоява ЕС да върне визите за САЩ заради България

Европейският парламент ще гласува днес резолюция, в която призовава ЕС да върне визите за американски граждани. Причината е, че гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия не могат да пътуват безвизово в САЩ, предаде БНТ. Европейският парламент прие подобна резолюция и преди три години, но до реално връщане на визите за американци не се

Вече може да смените летните гуми със зимни

Вече може да смените летните гуми със зимни

Време е да сменим летните гуми със зимни, предупреди експертът Марин Сираков пред БНТ. "Температурите сутрин спадат драстично, което нарушава способността на гражданите да спират своевременно особено на светофари или на пешеходни пътеки, където това се налага внезапно", обясни той. Белият кант на монетата от 2 лв

"Ню Йорк таймс": Тръмп има банкова сметка в Китай

"Ню Йорк таймс": Тръмп има банкова сметка в Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има банкова сметка в Китай, където години наред се е опитвал да развива бизнес, твърди в. "Ню Йоркс таймс", цитиран от Франс прес. Магнатът от сферата на недвижимите имоти е поддържал офиса, който откри в Китай, преди да бъде избран за президент на САЩ, в течение на целия си мандат и се е опитал да договори

Предлага се цената на природния газ през ноември да бъде 27,03 лв./MWh

Предлага се цената на природния газ през ноември да бъде 27,03 лв./MWh

Предложението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на природения газ за ноември в размер на 27,03 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) беше обсъдено на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ днес. Поради усложнената епидемиологичната обстановка в страната представителите на обществения доставчик

840 туроператори и агенти кандидатствали за помощта от 10 млн. лв за ковид кризата

840 туроператори и агенти кандидатствали за помощта от 10 млн. лв за ковид кризата

840 туроператори и туристически агенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Бюджетът на всички постъпили предложения е над 64,131 млн. лв, съобщиха от Министерството на туризма. Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Бизнесът вини властта, че е изкривила пенсионната реформа Вдигането на минималната пенсия на 300 лв. от 1 януари, което е увеличение с 20%, а останалите да нараснат едва с 5% от 1 юли, е несправедливо, обявиха работодателските организации по време на Надзорния съвет на НОИ във вторник. Въпреки това предложеният от правителството осигурителен

На дебат на "24 часа":  Промяна в обучението, защото 30% от катастрофите са с млади шофьори (Видео, обзор)

На дебат на "24 часа": Промяна в обучението, защото 30% от катастрофите са с млади шофьори (Видео, обзор)

Сега единствено ги учели да карат в града и да паркират Инструктори не одобряват нова наредба, плашат с протести Промяна в обучението на кандидатите за шофьори трябва да има. Около тази теза се обединиха участниците в дебат, организиран от “24 часа” във вторник. За промени, но срещу предлаганата нова наредба, са 5 организации на автошколи