Хора над 85 г. ще са сред първите ваксинирани на Острова

Английски университети, сред които и престижният Кеймбридж, предупредиха студентите си, че няма да могат да се дипломират, ако напуснат кампусите по време на едномесечната национална блокада заради коронавируса, започваща в четвъртък. Те се позовават на дългогодишни правила от своите устави, които казват, че кандидатите за висше образование трябва да са били най-малко три четвърти от всеки срок във вуза, за да им се признае обучението.

Предупреждението идва на фона на много информации, че студенти предприемат пътувания към семействата си, защото се опасяват, че блокадата ще бъде удължена през декември и няма да могат да си отидат за Коледа. Освен това повечето им занятия са онлайн, макар университетите официално да остават отворени.

Зам.-министърката Мишел Донелан, която отговаря за висшето образование, изпрати отворено писмо до студентите, с което ги призова да не напускат кампусите, за да бъдат спасени човешки животи. До момента около 34 хил. души в 119 английски университета са дали положителни тестове за коронавирус.

Междувременно британски медии разкриха, че някои лични лекари вече са получили указания да се подготвят за спешно прилагане през декември на ваксина срещу К-19. Според тях първите, които ще бъдат ваксинирани, ще са медиците и хората над 85-годишна възраст, чийто живот е в риск заради епидемията. “Разработват се над 200 ваксини и ние вярваме, че някои от тях ще бъдат готови до това време, заради което писахме до лекарите”, обясни директорът на английската здравна служба Саймън Стивънс.

Техните прогнози са, че през ноември ще има повече заразени, отколкото през първия пик през април, и много от тях ще се нуждаят от болнично лечение. В момента те са около 11 хил., а болниците могат да поемат до 20 хиляди.