Промени в Закона за задълженията и договорите са на път да накажат 90% от хората в България, за да защитят 10% нелоялни длъжници. Защото това е съотношението между тези, които редовно си плащат сметките и обслужват кредитите си, и тези, които се опитват да не платят нито стотинка от дължимото.

Става дума за гласуваните от правната комисия в парламента текстове, които въвеждат 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физически лица.

Решението, което вероятно ще доведе до поскъпване на кредитите и може да се определи като прът в колелото на финансовата ни система и на ръста на икономиката, бе взето след заседание, продължило едва 30 минути.

Без да се вземат предвид отрицателните становища на предложената 10-годишна давност от две министерства - на финансите и на правосъдието, на всички работодателски организации, на ЕБВР, на Асоциацията на банките в България, на браншовите организации в бизнеса с вземания.

А днес депутатите са включили в дневния си ред окончателното гласуване на промените в закона. И са на път да приемат текст, който да накара съвестните да плащат за недобросъвестните.

Да не говорим за оскъпяването на кредитите, което ще доведе до свиване на потреблението в условията на тежка криза, предизвикана от пандемията. И огромните рискове, които ще възникнат за финансовата система на България.

Вместо това може да се изработи добър закон за частния фалит, третиращ т. нар. вечен длъжник, а не да се гласува 10-годишна абсолютна давност, която за българските условия е опасно кратък срок и може да поощри недобросъвестните длъжници да станат още повече. Такова гласуване може да се определи по-скоро като политическо самоубийство, отколкото като популизъм.

Да, и публичните вземания се погасяват с десетгодишна абсолютна давност, но държавата има редица механизми за събиране на дългове за разлика от частния сектор. Тя обезпечава изпълнението им пряко, без да прибягва до съд, изпълнението е незабавно и принудително и върху цялото имущество на длъжника.