„Нито една мярка не е прекратена, отложена е. Трябва да сме солидарни със засегнатите. Това ще бъдат процедури, отворени през следващата година“. Това увери икономическият министър Лъчезар Борисов по време на участието си в предаването "Референдум" по БНТ.

В него той заедно със социалния министър Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев отговаряше на въпроси на зрители. Отговорът на Борисов беше на въпрос защо са прекратени процедурите за малкия бизнес. Става дума за двете мерки по ОПИК, средствата за които сега ще бъдат пренасочени за новата мярка за затворения бизнес. "Реално нямаме голям процент затворени бизнеси, освен моловете и ресторантьорския бранш, иначе нямаме пълен локдаун", каза още той.

В момента внасям в Министерския съвет да се удължи мярката за безлихвени кредити от ББР за физически лица, за бизнеса вече е удължена до средата на следващата година, допълни Борисов.

Трябва да намерим отговора на това защо се увеличават заплатите на част от администрацията в тази ситуация макроикономически – БВП се движи от потреблението и нараства с 9%. Отговорът на правителството е в частния сектор да се повишават заплатите с над 9%, както и на хората на първа линия.

Една от най-добрите икономически мерки беше мораториума, който приложихме с търговските банки и БНБ – кредити за 9 млрд. лв. бяха разсрочени, заяви Борисов на въпрос дали ще се наложи мораториум за плащане данъци. Такъв няма да има, категоричен беше вицепремиерът Томислав Дончев. Борисов допълни, че отсега ББР и Фонда на фондовете ще могат да гарантират около 80% от обезпечението към търговските банки, бизнесмените пък могат да преструктурират своите кредити. Така може да се постигне ефект, близо до този от мораториум за данъци.

Сега разработваме нова процедура за затворени бизнеси, която ще бъде много бърза, светкавична. Включваме и НАП. Помощта ще бъде като процент от оборота, за да подпомогнем затворените бизнеси, каза Борисов. Дончев добави, че стремежът е да се изплатят за по-малко от месец. Затова НАП ще влезе в една нетипична роля. Това е заедно с допълнителната помощ за хората в неплатен отпуск, но дали ще е достатъчно – едва ли, но държавата прави всичко възможно, каза Дончев.

Зададен беше и въпрос дали ще се преразгледат бизнесите, които ще бъдат обезщетени, например съпътстващи бизнеси, които не са затворени, като доставчици на храни за детски градини и заведения. "Говорим само за три седмици, българската икономика не е затворена. Ние в момента с колегите от МТСП сме разписали всички сектори, които са административно затворени, и ще ги подпомогнем", каза Борисов. Тези компании могат да извършват частична дейност и могат да кандидатстват по мерките 60/40 или 80/20, добави Сачева.

По отношение на сигнали от граждани, които чакат одобрение за помощи от май месец, защото администрацията е мудна, или които звънят в ББР за информация и не я получават, министър Борисов заяви, че заедно със социалния министър Деница Сачева по програмите на ББР и ОПИК са инвестирали над 1 млрд. лв. в българската икономика.

Публичност, прозрачност, отговорност и солидарност са четири основни стъпки, на които стъпваме. На 2 седмици публикуваме какво е направено, ББР ще разшири своята дейност с нови мерки – ще може да гарантира кредити до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия, до 2 млн. лв. за големи. Отделно скоро 200 млн. лв. ще достигнат за средните предприятия, допълни министърът.

Икономическият министър коментира и това, че със средства от ОПИК е подпомогната фирма, която продуцира поп-фолк изпълнители. Според Борисов това е било съгласувано с ЕК и държавата трябва да достигне до всеки един от секторите, които са засегнати, и всички трябва да са равнопоставени.

Мислим първо за малки предприятия, имаме преразглеждане за 6 хил. компании, така че помощ да може да стигне до всеки един от тях, категоричен беше Борисов.

2,8 млрд. лв. за тази година и над 3 млрд. лв. за следващата са разписани в бюджета за антикризисни мерки. Бюджетът е уникално добър, в пъти по-добър от гледна точка на дълг и дефицит в сравнение с останалите държави членки, коментира още министърът.

Ние привличаме инвестиции – над 750 млн. лв. привлечени в България по време на COVID криза, за това правителство имаме 6 млрд. лв. привлечени инвестиции.