Хиляди сънародници  посрещнаха 2021-а на брега на Индийския океан
    Големите туроператори у организираха директни чартъри, за да
елиминират проверките и тестовете
  Дестинациите ще са хит на поне докато трае пандемията

Стотици и дори хиляди българи посрещнаха 2021 г. на бреговете на Индийския океан, като двете най-посещавани дестинации тази година бяха Занзибар и Малдивските острови.

За първи път през последните десетина години много туроператорски фирми ангажираха директни чартърни полети от София до двете островни държави, като по този начин, освен че спестиха от времето за пътуване, което никак не е малко, елиминираха всякакви прекачвания и трансфери по летищата, а с това и неизбежните PCR тестове. Макар и малко на брой, имаше и програми за посрещане на Коледа и Нова година на двата острова с пътуване през Франкфурт или Амстердам.

“По принцип дестинации като Дубай, Танзания, Занзибар, Малдивите и др. се раздвижват, когато у нас е зима, но тази година имаше допълнително обстоятелство – Занзибар и Малдивите се обявиха за свободна от COVID зона и за влизане на територията им не е необходимо да се правят PCR тестове или да се представят резултати от тях. На фона на Япония, която все още не приема чужденци, на изцяло затворената заради пандемията Индонезия и ред други екзотични страни, те останаха почти единствената възможност. Затова много колеги заложиха на директни чартърни полети от България, каквито за последните десетина години се правят за първи път”, каза за “24 часа” членът на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Любомир Николов.

Занзибар е част от Танзания, където често наши сънародници ходят на сафари по време на зимните празници. Тази година обаче африканската държава е била недостъпна за чужденци и много българи, които ходят редовно там, също са предпочели почивката на острова, който се намира на север от Мадагаскар. Родната къща на Фреди Меркюри в Занзибар. На този митичен остров големият музикант е прекарал първите 6 години от живота си. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Родната къща на Фреди Меркюри в Занзибар. На този митичен остров големият музикант е прекарал първите 6 години от живота си. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Директният полет от София до Дар ес Салам, който е най-големият град на Танзания и където се каца междинно, е малко под 8 часа. До Мале - столицата на Малдивската република, която се състои от отделни острови южно от Индия, е 10 часа.

Това, което обаче, изглежда, е натежало най-много върху избора на тези дестинации, е, че заради COVID туристите там чувствително са намалели и местните са се принудили да смъкнат двойно цените.

“Ако миналата зима по това време наемането на една вила за четирима човека на Малдивите е струвало 4000 евро за празниците, то тази зима беше 2000 евро”, посочи Николов.

Според свидетелства на много нашенци, които са споделили във фейсбук преживяванията си от тези екзотични места, почивките са били за всеки джоб – имало е много скъпи, но и много евтини.

Например 6-дневен престой в луксозен хотел на някой от Малдивските острови е със средна цена 1200 евро за човек, без да се включват кувертите за празничната нощ.

В Занзибар такава е средната цена за 10-дневен престой ол инклузив, и то в 5-звезден хотел. Независимо че за момента не се изискват PCR тестове, медицинските разноски за евентуална карантина или лечение от COVID са покрити от медицинската застраховка, която е включена в цената.

Поне десетина от най-големите туроператорски фирми у нас са организирали множество чартърни полети до Занзибар и Малдивите в периода след началото на декември. Любопитното е, че ако се гледат сайтовете им, тези програми продължават и са планирани за целия януари, февруари, а в някои фирми – и за март и април. Очевидно е, че дестинациите ще продължат да са хитови поне докато продължава сегашната пандемия и няма други възможности за далечни екзотични екскурзии.

“В хотелите с 5 звезди почивката е много уредена - храна и сървис. Плажът е разкошен - синя вода и бял пясък. Навсякъде има дезинфектанти, обслужващият персонал носи маски, но за туристите не се искат такива, както не се искат и тестове. Температурата навън е 29 градуса, новогодишната вечеря беше страхотна - със сирена, хамони и изобилие от всякакви риби. После имаше и програма на плажа, посрещането на новата година беше там, съпроводено от музика и танци”, споделя във фейсбук българка, която е посрещнала новата 2021 г. в Занзибар. Деси Цонева се похвали в инстаграм, че най-после е успяла да хване тен по време на новогодишната си почивка на Малдивите. 
СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ

Деси Цонева се похвали в инстаграм, че най-после е успяла да хване тен по време на новогодишната си почивка на Малдивите. СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ

“Най-после успях да добия тен”, е написала в инстаграм тв журналистката Деси Цонева, която е дъщеря на Димитър Цонев. Тя е посрещнала новата година на Малдивите.

“Ол инклузив, но с мисъл за гостите, а ла карт петстепенно меню обяд и вечеря, приказна градина, поддържана до най-малкия детайл, йога и фитнес индивидуални занимания, хубави масажи и всичко, от което имаш нужда, за да не те интересува какво се случва зад портите. Е, да, ама нас ни интересува всичко зад портите. Имам контакт на местен туристически агент, свързвам се с него и уговаряме два тура: океанско сафари, шнорхелинг и вкусни крабове за обяд, разходка на залез в океана”, е написала във фейсбук Радина Денкова от София. Тя е посетила Занзибар и е поискала от туристическия агент да ѝ организира местна жена, която да приготви на място в дома си типична храна срещу заплащане.

Декларацията за туристическия данък вече се подава и електронно

Декларацията за облагане с туристически данък, която се попълва от всички лица, предлагащи нощувки, включително и от стаи за гости, вече се подава и електронно. Това съобщиха от Държавна агенция “Електронно управление” (ДАЕУ).

Услугата е достъпна за потребителите през Портала за достъп до електронни административни услуги на ведомството. За да се заяви електронно услугата, е необходимо собственикът на обекта да има квалифициран електронен подпис (КЕП) и да притежава профил в Системата за сигурно електронно връчване на агенцията. Попълнената и подписана електронна форма на декларацията трябва да се изпрати чрез системата към общинската администрация по местонахождение на туристическия обект.

Декларацията по чл. 61 р, ал. 5 от Закона за местните данъци и такси за облагане с туристически данък се подава за всеки туристически обект – средство за подслон или място за настаняване по смисъла на Закона за туризма. До 31 януари на всяка година тя се декларира в общината, където се намира туристическият обект, за облагане с туристически данък за предходната календарна година. Декларацията за туристическия данък вече може да се подава електронно, вместо да се ходи в местната община.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Декларацията за туристическия данък вече може да се подава електронно, вместо да се ходи в местната община. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Размерът на самия данък се определя всяка година от местния общински съвет и се движи между 20 ст. и 3 лв. за всяка нощувка в зависимост от населеното място и дали е курорт, или не. Размерът на дължимия данък за календарния месец се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от Единната система за туристическа информация, поддържана от Министерството на туризма, като броят на предоставените нощувки за месеца се умножи по размера на данъка.

Трябва да се има предвид, че тези данни вече се засичат между няколко институции. Министерството на туризма например след изтичане на календарния месец, както и след изтичане на текущата година предоставя автоматизирано по електронен път на Министерството на финансите необходимите данни от Единната система за туристическа информация чрез системата за обмен на информация.