Картофи от Германия се продават в някои супермаркети като българско производство. Това е установила проверка на Националната асоциация на картофопроизводителите.

“На етикетите пише: “произход от България”, но реално не са, защото ние ги познаваме и виждаме, че са от Германия”, твърди шефът на браншовата организация Тодор Джиков. Според него измамата идвала от доставчици на веригите, които им се предоверявали.

Призоваваме да започнат масови проверки, ще сезираме НАП, агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите, за да проследят цялата верига, заяви още Джиков. Членовете на асоциацията му нямали нищо против немските картофи и тяхната продажба, но при правилно означение. Иначе потребителите били заблуждавани и се лъжели, че подкрепят българското производство. От 5 месеца наши стопани не можели да продадат картофите си заради много ниските цени на вносната продукция. А това било, защото субсидиите за местните земеделци в Германия, Полша, Франция, Нидерландия и др. били много по-високи от българските. Страната ни прилага две схеми за подпомагане на картофопроизводителите. По тях нашите стопани вземали 45 евро/дка. За сравнение, в Белгия се давала помощ от 5 евроцента на кг продукция при продажба на картофи до 2 тона. Така субсидията там излизала 100 евро на дка, или повече от 2 пъти по-висока от българската.

“По този начин се получава една голяма разлика в цената и това поставя нашите производители в невъзможност да си продават наличните картофи”, обясни шефът на браншовата организация. През миналата година били постигнати добри добиви, но пандемията нанесла изключително голям удар специално на картофопроизводителите. Причината била, че основните консуматори на картофите - ресторантите и хотелите, дълго време били затворени и нямало достатъчно търсене на българска продукция.