Новите мениджъри в държавното предприятие назначени до
провеждане на конкурс

Управителният съвет на фонд “Земеделие” освободи изпълнителния директор Васил Грудев, съобщиха от земеделското министерство. На проведеното в четвъртък заседание с постовете си се разделят и неговите заместници Евдокия Кръстева и Иван Капитанов. Не се съобщават мотиви за уволнението им.

Избрано е и ново ръководство на фонда. За изпълнителен директор е назначен Борис Михайлов. Негови заместници ще бъдат Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов.
Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

В четвъртък министърът на земеделието Христо Бозуков освободи и борда на директорите на “Напоителни системи” ЕАД. С протоколно негово решение са освободени Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова.

До провеждане на конкурси за членове на борда на дружеството са назначени съответно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов, пише в съобщението на ведомството.

Мотивите за рокадите в държавното дружество са, че назначеният одит е установил нередности и организационни пропуски в управлението. За констатираните проблеми в “Напоителни системи” министър Бозуков е бил уведомен след възлагането на проверка, която е започнала на 25 май 2021 г.

Назначение и в още едно дружество направи земеделският министър на 10 юни. Той назначи за управител на “Система за агропазарна информация” ЕООД Агоп Каспарян, който ще бъде на този пост до провеждане на конкурс.

Заповедта е издадена, след като досегашният титуляр на дружеството Мирослава Наумова е подала молба за освобождаване по здравословни причини. Министър Бозуков удовлетворил молбата .
Агоп Каспарян e професионалист с дългогодишен експертен опит в сферата на икономиката, финансите, информационните технологии и маркетинга. Притежава магистърска степен по макроикономика от Университета за национално и световно стопанство, съобщават от министерството.

Преди това - на 2 юни, пак с протоколно решение на Бозуков бяха сменени органите за управление на държавните горски предприятия. В края на май с нов шеф се оказа и агенцията по горите. На мястото на Мирослав Маринов бе назначен екологът Александър Дунчев. Той е инженер-лесовъд, преди да поеме агенцията, направи кампания за защита на 3 милиона декара самозалесили се гори у нас.

ВАСИЛ ГРУДЕВ
ВАСИЛ ГРУДЕВ