С 25% за година са нараснали оборотите в продажбите на дребно

Търговията, строителството и промишлеността живнаха през април, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Оборотът в търговията на дребно е с 25,9% над равнището на същия месец на 2020 година. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали с 5,7%, при нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 4,6%, а при хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия ръстът е с 3,3%.

В сравнение със същия месец на 2020 г. през април националната статистика отчита ръст на оборота на годишна база при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали с 41%, с нехранителни стоки, без тази с автомобилни горива и смазочни материали с 40% и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 6%.

Ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали спрямо април 2020 г. е регистриран при всички групи, като той е най-голям при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с над 188%, при продажбата на компютърна и комуникационна техника - ръстът е 48,8%, а при продажби чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - увеличението е с 37,2%,

В сектор “Строителство” има увеличение от 15,7% на строителната продукция през април в сравнение със същия месец на 2020 година. На годишна база повишението се определя от положителния темп както при гражданското/инженерното строителство с регистриран ръст от 21,5%, така и при сградното строителство, където ръстът е 11,5%.

От НСИ отчитат още, че общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през април тази година, е 413,7 хиляди. От тях българските граждани са реализирали 333 хил. нощувки, а чужденците - 80,7 хил.

През април 2021 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 68,5% от общия брой нощувки на чужди граждани и 35,4% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 20% от нощувките на чужди граждани и 29,7% - на българи, докато в останалите места за настаняване с 1 и 2 звезди те са съответно 11,5 и 34,9%.