„Климатоустойчивото земеделие все повече се налага като акцент не само в теорията, но и в конкретната практика, тъй като има нужда да бъде осигурена продоволствената сигурност. Тенденцията е в следващите 50 години климатът да се засушава, много от културите, с които сме свикнали, няма да могат да виреят. Затова е нужно сега отговорно да се вземат мерки за това, което ни чака” – каза Виолета Димитрова от Добруджанското аграрно и бизнесучилище” - координатор на проекта „Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие”.

Партньори в проекта са страни от Черноморския басейн – България, която е представена от Североизточния и Югоизточния планови региони, Румъния - университет „Овидиус”-Констанца, Грузия – с Асоциацията за биологично фермерство, Армения – с Международния център за агробизнес и образование, както и Агенцията за развитие на местните власти в Източен Солун, Гърция.

Да се изработи обща стратегия за брандиране на земеделски продукти – марка, етикет и др., за това, че са отгледани по климатоустойчив начин, подпомагане на връзките между младите фермери в различните страни, свързване на научни институти в тези държави помежду им, на НПО и браншови организации, дори и стимулиране на чисто търговски контакти – са част от целите на проекта. Основната задача е да се изготвят климатоустойчиви модели за отглеждане на различни култури – зърно, зеленчуци и др. За тази дейност е осигурено и опитно поле. Ще се разработят и интерактивни карти, които включват обекти като фермерски пазари, борси. „Най- голямата ни цел е да създадем реална общност от практиващи климатоустойчиво земеделие, която я виждаме като неформална мрежа между научни институти, производители, предприемачи в земеделието” – добави Димитрова.