Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) остро осъждат предложението на финансовото министерство всички фирми, опериращи в сектор "Туризъм", задължително да работят с одобрен от Националната агенция за приходите (НАП) софтуер за управление на продажбите в търговския обект, съобщиха от двете организации. Миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които се въвежда задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, в обекта да използват само такъв, включен в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.

От организациите на заведенията напомнят, че преди години това предложение "след огромни скандали и вследствие на протести беше отстранено като ангажимент и тежест за целия бизнес в България".

СЗБ и БАЗ осъждат и предложенията за неплащане на сметка при неиздаване на касов бон, данък върху бакшиша и изплащането на заплати на служителите само по банков път, също приети от парламента на първо четене с промени в данъчни закони. "Аргументите срещу тях бяха изложени неведнъж и не само от наши представители, а и от безброй много икономически и финансови специалисти. Въпреки всичко и след всички критики относно по-горните предложения, текстовете на Асен Василев не бяха изтеглени - напротив - появи се още едно безумно предложение", коментират от бранша.

От сдруженията напомнят, че заведенията, членуващи в организациите, се обявяват и подкрепят всяко предложение, което би довело до цялостно изсветляване на бизнеса в България и до елиминиране на нелоялната конкуренция.

"Всички нововъведения и промени на първо място трябва да бъдат коментирани с представителите на засегнатите сектори. Вярваме, че решения се намират с диалог, а не с агресивни промени в последния момент", посочват още от организациите и изразяват увереност, че разумът ще надделее.