• България трябва само да укроти инфлацията и ще изпълни всички условия за еврозоната 
  • Второто плащане по плана за възстановяване ще закъснее с месец заради вето на президента

България държи на датата 1 януари 2025 г. за въвеждане на еврото, но Брюксел ще каже дали ни пуска през юни догодина. Това стана ясно на последното заседание на финансовите министри от ЕС.

Датата за еврото остава без промяна, е заявил министърът на финансите Асен Василев. Според него

страната ни изпълнява три от четирите условия

- дългосрочният лихвен процент е по-нисък от референтната стойност от 1,75%, бюджетният дефицит за 2022 и 2023 г. е под 3%, а публичният дълг е 22,9 на сто от БВП при разрешени 60%. Оставало само условието за инфлацията, която трябва да се намали. По отношение на изискванията за законодателните промени оставало само приемането на новия Закон за БНБ, който вече е получил одобрение от ЕК и ЕЦБ. Очаква се той да бъде гласуван от парламента през януари 2024 г.

Влизането на България в еврозоната е ключов приоритет за българското правителство, заявил Василев на заседанието, в което е участвал и управителят на БНБ Димитър Радев.

Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони отговорил, че ЕК силно подкрепя усилията на България да се присъедини към единната европейска валута. Въпросът е кога, а не дали и ние

ще оценим напредъка по отношение на критериите, когато публикуваме следващия конвергентен доклад,

уточнил той. Това ще се случи през юни следващата година. На база изпълнението и на условието за инфлация ще се реши конкретната дата за приемането на еврото, уточнил Василев.

Финансовите министри обсъдили и промените на страните от ЕС в плановете за възстановяване, които се правят, за да се получат новите безвъзмездни средства по REPowerEU. За България са заделени 1 млрд. евро.

Василев съобщил, че реалната промяна в нашия план предстои да бъде дискутирана с ЕК и вероятно ще бъде приета януари-февруари. Тогава се очаква и второто плащане от над 700 млн. евро. Имаме един месец забавяне заради ветото на президента на промените в Закона за енергетиката, посочил министърът.