С близо 30% е увеличението на възнагражденията за членовете на Районните избирателни комисии за вота на 9 юни. Така председателят на РИК вече ще получава с 600 лв. повече. При секционните избирателни комисии увеличението е с близо 15 на сто, и най-много вече ще може да се вземат 335 лева за работата по избори. Тези пари са необлагаеми. Изборите ще струват, според разчетите засега, около 98 милиона лева, но опитът показва, че тази сума ще набъбне.

Ако за предишните парламентарни избори председател на РИК е взимал между 1700 и 1850 лева лева месечно, вече ще получава 2300 лв. Заплащането ще е за около 2 месеца. За дългогодишния председател на РИК - Благоевград Мартин Бусаров, който иначе е адвокат, този период означава почти пълно прекъсване на основната му дейност.

"Често се налага да се пускат молби за отлагане на дела, да се молим на колегите съдии, съответно прокуратурата, да отлагат нашите ангажименти, за да можем да сме на разположение за организацията на изборите. Дейността, като организация на изборите, считам, че е доста обществено важна и би следвало да се подхожда към нея със съответния ентусиазъм", каза той.

С около 400 лева повече ще получава за тези избори и заместник-председателят на РИК - 2100 лева.

"Личното ми мнение е, че е недостатъчно с оглед на ангажиментите и отговорността, която се носи", коментира още Бусаров.

Близо 35 милиона лева общо ще са парите и за членовете на секционните избирателни комисии. Традиционно, те са около 12 000. Най-голямо е увеличението за членовете на СИК - от 195 на 234 лева. Отделно се изплащат еднократно и до 60 лева. Дора Зашева прави избори от 30 години и казва, че непрекъснато ги усложняват, а сега ги чакат още по-сложни избори.

"Особено с тези преференции и после с това недоволство, че има толкова невалидни бюлетини. Хората не знаят да гласуват. За толкова години не се научиха да гласуват с тази бюлетина с преференции. Беше ни много лесно, когато машината изкарваше протокол, но сега, когато трябва след 13 часа да броим тези дребнички бюлетинки, с преференция особено, е много сложно", каза Зашева, член на СИК в Рилци.

Според хората обаче, които от години се занимават с правенето на избори, има и случайни хора, дошли само за парите.

"Във всяка комисия има по един-двама, които са дошли просто да вземат едни пари. И като не могат да свършат нищо, върху малка част от хората пада голяма част от работата. За този труд - в събота от обяд до вечерта, за цял ден в неделя, за понеделник също. Капнали сме, преуморени. И после три дни не можем да се възстановим. После казват много сме взимали", допълва тя.

От Института за развитие на публичната среда напомнят обаче, че възнагражденията са за двоен вот 2 в 1, и те не могат да са под 25 на сто от минималната работна заплата в страната.

"В последните три години - от април 2021 година досега, за всички кампании, държавата е отделила 710 милиона лева, от които 240 милиона са разходите за СИК, ОИК, ЦИК. Т.е. заплащането на администрацията е най-голямото перо", заяви Ива Лазарова, изп. дир. на Института за развитие на публичната среда.

И все пак най-скъпите избори засега остават местните през октомври - над 188 милиона лева, предава БНТ.