На изложението в София дебютираха роден електрически товарен ван, както и голям камион за експедиции

Първият български кемпер на цени от 150 000 евро трябваше да бъде една от атракциите на Camping & Caravaning Expo 2024, което се проведе в София през уикенда. Първият екземпляр обаче ще бъде готов следващия месец.

Събитието събра на едно място повече от 80 изложители от България, Гърция и Турция и бе посетено от хиляди фенове на “домовете на 4 колела” и активния начин на живот.

HIP Campers 4Family е първият BG кемпер, разработен специално за семейни приключения - теглото му е до 3500 кг и предлага светлина и простор,

комфортна кухня, голяма баня, удобни легла и интелигентни решения за домашни любимци

и съхранение. Още преди изложението клиенти бяха капарирали и платили 30 процента от сумата на два от 20-те кемпера, които ще бъдат произведени в първата серия.

Проектът на HIP 4Family е изцяло български, с вътрешен и външен дизайн, изработени от талантливи местни дизайнери. Асемблирането се извършва в България, с помощта на инженерен екип, базиран в Германия. Част от компонентите се произвеждат в страната, докато други се внасят от Германия и Италия.

BG кемперът с места за спане за 4-ма души използва шаси и дизелов двигател на Mercedes-Benz с мощност 170 к.с., с предно предаване, автоматична трансмисия 9G-TRONIC и резервоар за гориво с обем 92 л.

Българският Sevic е стъпка напред към електрифицираната градска логистика.
Българският Sevic е стъпка напред към електрифицираната градска логистика.

Цените на модела 4Family започват от около 150-160 хиляди евро, като ще има възможност за поръчка на допълнително оборудване в пакети или като самостоятелни екстри. Това включва 200Ah LiFePO4 (литиеви) батерии, 400W соларни панели, напълно интегриран климатик, контейнер за 200 л чиста вода (120 л мръсна вода), както и много други екстри. Един забележителен допълнителен пакет е Smart Camper Package, който позволява дистанционно управление на всички системи, включително осветление, изхвърляне на отпадъчна вода и др., чрез два сензорни екрана и мобилно приложение.

Премиера на Camping & Caravaning Expo 2024

направи и българският електрически автомобил Sevic

Произведен у нас, Sevic e стъпка напред към електрифицираната градска логистика. Проектиран да бъде адаптивен, гъвкав и достъпен откъм цена, V500e използва архитектурата на смарт превозно средство с взаимнозаменяеми товарни конструкции. Sevic V500e предлага впечатляващ пробег за такъв малък товарен електромобил до 300 километра с едно зареждане на батериите. В интериора му присъства сензорен дисплей с вградени GPS навигация, радио, Bluetooth за разговори hands-free и автоматична камера за обратно виждане.

Всички товарни опции за Sevic V500e могат да бъдат сменени само за 60 секунди с помощта на мотокар.

Друг българският разработчик - “КАМ Моторс Дизайн”, представи експедиционен 4х4 кемпер под собствения си бранд Just Wild Campers.

Кемперът се базира на камион MAN

с максимална маса от 8,5 тона и мощност от 232 к.с. Има двойно заключване на диференциала, 8-степенна ръчна скоростна кутия с бързи и бавни скорости. Камионът е напълно преобразен в работилницата на “КАМ Моторс Дизайн” през 2023 г.

Dacia за първи път показа в България пакета Sleep Pack на модела Dacia Jogger HYBRID 140. Това е интелигентна палатка, като част от гамата аксесоари InNature. Sleep Pack е първият аксесоар, лансиран като част от гамата аксесоари InNature и дава възможност да превърнете купето в спалня само за няколко минути.

 Този подвижен аксесоар е съвместим с всички версии на Jogger. Двете подвижни седалки на третия ред на 7-местната версия на Jogger трябва да бъдат извадени, преди комплектът да бъде инсталиран. Теглото му под 50 кг и включва три ключови компонента: двойно легло, което може да се постави за по-малко от две минути, рафт и място за съхранение.

Премиера на експото направи и компактният Subaru Crosstrek. Новият модел на Subaru поема наследството на SUBARU XV, който се превърна в бестселър на японската марка в Европа. Новото име е комбинация от думите crossover, класът, към който принадлежи автомобилът, и trekking , което веднага идентифицира характера и духа на новия модел.

Ineos Grenadier е създаден за преходи извън пътя и там е неговата сила. Тестовият прототип на пикап версията бе показан за първи път в България на изложението в София. Новата разработка на безкомпромисния офроудър се нарича Quartermaster

като висшия офицер,

отговарящ за снабдяването и разпределението на провизиите в армията. Всъдеходът е с увеличено междуосие от 3227 мм, което позволява на товарния отсек да осигури полезен товар до 760 кг и възможност за лесно пренасяне на стандартен европалет с размери 1200x800 мм.

Германската марка Knaus бе представена на изложението с модела Wave 640 Meg Vensation. Той е на база на WV Crafter, с 8-скоростна автоматична кутия и мощност от 177 к.с. Кемперът впечатлява с просторния интериор и височина на тавана 1,90 м, стандартно въздушно окачване, както и дизелово отопление.