„Направена е организация от следващата седмица да започнем ритмичния процес за подписване на споразумения с общините. За нас е важно местните администрации максимално бързо да започнат изпълнението на своите проекти". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова по време на изслушване в Народното събрание за изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, финансирани от държания бюджет. „Проведохме разговор с Националното сдружение на общините в Република България във връзка с върнатите над 200 споразумения заради установени пропуски, от където получихме уверение, че ще съдействат, за да се внесат и те максимално бързо", каза още министърът.

Виолета Коритарова информира, че към 10 април в МРРБ са постъпили 1302 заявления от общините. От тях са подписани 723 на обща стойност над 1,9 млрд. лева. В процес на разглеждане са над 200 от постъпилите заявления са, като повече от 50 са коректно подадени и отговарят на условията за подписване. Най-много са сключените споразумения за ремонт на общински улици и тротоари – общо 261 на стойност 440 млн. лв. Следват проектите за ВиК обекти – 158, на стойност приблизително 500 млн. лв. В тази връзка министър Коритарова изрази учудване, че кметът на Община Родопи не е подал към МРРБ нуждите обекти за ремонт на ВиК инфраструктурата в село Брестовица, където жителите имат проблеми с качеството на водата, а в същото време говори за липсата на държавно финансиране при условие, че такова вчера е осигурено за рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

За реконструкция на общински пътища към момента има 120 споразумения за 441 млн. лв. За благоустройствени дейности (благоустрояване на междублокови пространства, изграждане на паркинги, ремонт на градски паркове и площади) са подписани 81 споразумения за 201 млн. лв. За ремонт на читалища, детски градини и др. общински сгради споразуменията са 61 на стойност 154 млн. лв. За спортна инфраструктура им сключени 34 споразумения за 167 млн. лв. и 8 споразумения с различен от изброените предмет на инвестицията на обща стойност 16 млн. лв. С ПМС 27 от 22.02.2024 г. е одобрен допълнителен трансфер по бюджета на МРРБ в размер до 400 млн. лева за финансиране на проекти по Инвестиционната програма за общински проекти.

Министърът съобщи, че над 6,5 млн. лв. са одобрените аванси от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към общините за изпълнение на различни по вид инфраструктурни проекти към 10 април, а към същата дата са постъпили 31 искания за плащания.

„Интересът към напредъка по изпълнението на инвестиционната програма за общински проекти, включени в Приложение № 3 към чл. 107, ал. 13 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., е напълно обясним и в синхрон с дневния ред на българските граждани по регионите. Благодарение на инициативността на депутатите, в бюджета за първи път беше включена толкова значима по важност и обем програма, която осезаемо ще благоустрои живота на хората", подчерта инж. Коритарова.

С цел обезпечаване изпълнението на програмата, в министерството е създаден отдел „Общински проекти и благоустройство" към дирекция „Водоснабдяване и канализация и благоустройствени дейности". Той е пряко ангажиран с разглеждане на постъпили заявления от общините, като се проверява обхватът на дейностите. „Важно е да отбележим, че МРРБ не класира проекти, а ги проверява за съответствие със законовите разпоредби", подчерта регионалният министър. Инж. Коритарова допълни, че предвид предстоящата огромна по обем работа по администриране на програмата – отчитане и управление на проектите, както и подаване на още проекти на общините с промяната на Закона за държавния бюджет, се предвижда засилване на капацитета на дирекцията.

Министър Коритарова каза още, че от работата дотук може да се направи обобщението, че приблизително 20 % или около 250 от постъпилите заявления са с констатирани пропуски и неточности. Най-често са представени инвестиционни проекти без положени подписи и печати на участниците в инвестиционния процес, липсва информация за датата на влизане в сила на представените разрешения за строеж, липсва становище на главния архитект и др. С цел отстраняването им до общините се изпращат писма за предприемане на действия за допълнения и корекции.

Тя добави, че цялата документация, свързана с изпълнението на споразуменията, включително документи, доказващи извършваните плащания, следва да бъде подавана от общините в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз в България (ИСУН). Към момента разработената секция за инвестиционната програма е в тестова среда.

Министърът напомни, че е възможно да се извършват промени в Приложение № 3 в срок до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 г.

Регионалният министър информира народните представители, че е провела и среща с ръководството на Камарата на строителите в България, на която е обсъдила възможностите и капацитета на строителните компании да започнат работа по изпълнение на одобрените проекти. От страна на Камарата е декларирана готовност, стига общините своевременно да проведат процедурите по Закона за обществените поръчки и да сключат договори.