Министърът на транспорта Гвоздейков предлага представители на ЕК да наблюдават преговорите

Отива се към пряко договаряне с широк кръг компании за доставка на 35-те електрически мотриси, съобщиха от министерството на транспорта. След преглед на подадените от поляци и чехи оферти, комисията установила, че предложенията в техническите им спецификации не отговарят на заложените изисквания, свързани със сроковете за доставка, сертифициране, както и други технически детайли за въвеждането в експлоатация на мотрисите.

Полската оферта е на "Железопътни превозни средства ПЕСА Бидгошч" АД (Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA). Предлаганата цена за една мотриса е 23,5 млн. лв., а общо за 35-те без ДДС е 822,50 млн. лв. С данъка се получават 987 млн. лв.

Другата оферта е на чешки консорциум между "Шкода Транспортейшън" и "Шкода Вагонка". Единичната цена на мотриса, която те оферират, е 17,652 млн. лв., а общата за 35-те е 617,82 млн. лв. Чехите не са записали цена с ДДС, тъй като според тях това не било приложимо съгласно директива на ЕС.

Днес министърът  на транспорта Георги Гвоздейков прекрати процедурата. . Предстои да се премине към договаряне без предварително обявление.

  „Ще поканим на преговори широк кръг от участници, за да постигнем максимална конкуренция, а за да гарантираме прозрачност ще отправим покана и към представители на Европейската комисия да наблюдават преговорния процес", обясни министър Гвоздейков.