Внасят стратегия за интелектуалната собственост в МС

Да се слеят Патентното ведомство и защитата на авторското право, която е в Министерството на културата. Това предвижда Национална стратегия за интелектуалната собственост. Тя отлежавала при бившия вицепремиер Меглена Кунева от 2015 г., обяви зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев на дискусия в Патентното ведомство по повод Световния ден на интелектуалната собственост.

Сега, заедно с председателя на Патентното ведомство Петко Николов, обновяваме стратегията, каза още Ганчев.

Идеята е да се създаде единна институция, която да защитава интелектуалната собственост.

Зам.-министърът се надява документът да бъде внесен в Министерския съвет в рамките на служебното правителство.

Петко Николов заяви, че един от основните акценти в стратегията е бюджетното укрепване на ведомството, за да няма никакво съмнение за качеството на работата му. Не може да се работи тук с 560-650 лв. заплати, заяви той.

“Вторият акцент в стратегията е всички обекти на интелектуалната собственост - при нас защита на индустриалната собственост, а в министерството на културата - авторското право, да се обединят в един орган. В ЕС тези структури се казват “Орган за интелектуална собственост”, заяви Николов.

Време е интелектуалната собственост да придобие тежест в обществото. Лично мое мнение е, че новата структура не би трябвало да е под шапката на министерството на икономиката или на културата, а да се получи едно независимо ведомство, както е в много европейски страни вече, каза пред “24 часа” Георги Дамянов, директор на “Авторско право” в Министерството на културата.

Зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, на икономиката Любомир Ганчев, председателят на Патентното ведомство Петко Николов и зам.-министърът на правосъдието Валери Тарандов по време на дискусията (от ляво на дясно).

СНИМКА: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ