Тази вечер заедно с българският еврокомисар Мария Габриел обсъждахме прогнозите за света за тази година с представители на световния и български бизнес. За мен беше чест да открия дискусията Economist World in 2018. За първи път гала вечерята на авторитетното списание „Икономист“ се проведе в София. Повод за избора на столица ни за домакин на форума е Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това беше и една изключителна възможност гостите и участниците в дискусията да се запознаят отблизо със страната ни, кирилицата, с обичаи и природа чрез специално подготвените за това от организаторите видео клипове. Като домакин поведох дискусията на български език, който е не само официалният по време на нашето председателство, но и в ЕС. Това написа Лиляна Павлова във фейсбук. Ето какво друго написа тя: 

Пред участниците в събитието на сп. “Икономист” представих приоритетите и програмата на правителството за нашето председателство.

Използвах случая да запозная гостите и с неизвестните факти за България. Страната ни е втора в света по богатство на минерални извори след Исландия, трета по артефакти след Италия и Гърция, заемаме първото място като износител на лавандулово масло и производител на най-качественото розово масло.

Гордеем се и с икономическите показатели, които доказват стабилността на страната - икономически растеж от почти 4%, който ни нарежда на четвърто място сред европейските икономики, външен дълг от 26% с тенденция за намаляване, инфлация от 1,3 % и безработица от около 6% .

Убедена съм, че можем да бъдем и дигитален хъб на Балканите предвид възможностите и инвестициите в тази сфера през посредните няколко години.

Благодаря на водещия на дискусията тази вечер - редакторът на сп. “Икономист” Джон Андрюс за умелото модериране дискусията, на която обсъдихме прогнозите на анализаторите за това каква ще е за света 2018 г.

Благодаря и на Ирена Комитова, която организира и доведе в България форумът на сп. “Икономист”.