На този етап не се обмисля повишаване на цените за платено паркиране в столицата. Това каза пред журналисти в МС кметът на София Йорданка Фандъкова. Обсъжда се разширение на тези зони, като предложенията се правят от районните кметове, предаде БТА.

Една от най-важните мерки за подобряване на чистотата на въздуха е да се стимулират хората до ползват градски транспорт. Затова работим за подобряване на земния транспорт и за развитие на мрежата на метрото, каза Фандъкова.

Наред със стимулите, трябва да има и рестриктивни мерки, за да се подобри качеството на въздуха, допълни тя. Сред краткосрочните рестриктивни мерки са забрана за влизане на коли в някои от зоните на града при високи нива на замърсяване, посочи Фандъкова.

Площадката за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" е един от най-големите екологични проекти на столицата, каза кметът на София.

Има хора, които са против проекта, но така беше и когато правехме завода за преработка на отпадъци. Заводът е с най-модерна технология за изваждане на опасните и вредни отпадъци. Произвежданото гориво от него, без пластмасата и най-вредните отпадъци, се изпраща на циментовите заводи и общината плаща за това. Третата фаза на завода за отпадъци включва изграждане на инсталацията за оползотворяване на горивото, произведено от него. Проектът, който ще с най-модерни инсталации, ще бъде финансиран чрез ОП "Околна среда".

В центъра на Виена има завод за изгаряне, дори не и за оползотворяване на отпадъци, който работи безупречно, защото се използват съвременни технологии, добави Фандъкова. Подготовката на проекта вече приключва и скоро ще се кандидатства за финансиране в оперативната програма. Общата му стойност е около 220 млн. лв., като част от нея, около 60 млн. лева, ще бъде финансирана чрез заем. В момента се обжалва оценката по ОВОС на площадката за изгаряне на отпадъци. Изчисленията показват, че тази площадка дори ще намали замърсяването на въздуха и ще икономиса ползването на природен газ от ТЕЦ" София", посочи Фандъкова.