Камарата на строителите в България (КСБ) и Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - "Подкрепа" (ФСИВ - "Подкрепа") проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема "Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог". Събитието е по проекта SuSodCo и е обединило представители на работодатели и синдикати от България, Гърция, Кипър, Словения, Хърватия и Унгария, съобщиха от Камарата.

"Цифровата революция, на която сме свидетели през последните месеци, значително промени икономиката на всяка държава и начина ни на мислене. Тя влияе и върху социалния диалог в строителството, изменяйки правилата на играта", е казал инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) и председател на ОП на КСБ - София, който е открил семинара.

Инж. Качамаков е подчертал, че социалните медии свързват много по-бързо работодателите и служителите и това дава възможност за нови практики на договаряне. По думите му иновациите, прилагани в резултат на дигитализацията на сектор "Строителство", помагат да се оптимизират цените на строителството, както и да се сведат до минимум тежките инциденти на обектите.

"Отрасълът внедрява цифрови технологии с ускорени темпове, а сградите и инфраструктурата се превръщат в своеобразни източници на данни по време на експлоатацията им. Свидетели сме на нова ера в бранша, предоставяща много различни възможности както за работодателите, така и за работниците", е заявил инж. Качамаков.

Инж. Иоанис Партениотис, председател на ФСИВ - "Подкрепа" и вицепрезидент на КТ "Подкрепа", е заявил, че дългогодишното сътрудничеството между ФСИВ - "Подкрепа" и КСБ е еталон за диалог сред всички социални партньори в България. "Четвъртата индустриална революция, на която сме свидетели днес, а именно дигитализацията, неминуемо има и пряко отношение към строителството като отрасъл. Този директен ефект се дължи на промените в производството на материали и в самия процес на строителство", е отбелязал инж. Партениотис. Той е обърнал внимание на професионалното обучение на кадри в бранша, което може да се възползва от новите методи, за да е актуално в променящата се среда.